Jahimehed on tänavu lasknud 3450 põtra ja 13 912 metskitse

maaelu.postimees.ee
Copy
Metskitsed.
Metskitsed. Foto: Kaarel Roht

Jahimehed on novembri alguse seisuga küttinud Eestis 3450 põtra ja 13 912 metskitse, mis on vastavalt 55 ja 44 protsenti põtrade ja kitsede tänavuse hooaja küttimismahust.

"Kitsi on tänavu poole jahihooaja jooksul kütitud samas suurusjärgus mis 2017. jahiaastal, mil lasti kokku 15 807 metskitse,” ütles reedel BNS-ile Eesti Jahimeeste Seltsi (EJS) juhatuse liige Priit Vahtramäe. ”Samuti on põtrade küttimine sujunud plaanipäraselt." 

Käimasoleval hooajal peaksid jahimehed laskma 6271 põtra ja 31 619 metskitse.

Metskitse populatsioon on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud. Suurenenud on nii liiklusõnnetuste kui ka metsakahjude arv  Seetõttu soovivad nii teadlased kui maakondlikud jahindusnõukogud, et jahimehed võtaksid arvukuse reguleerimist tõsiselt, teatas selts.

Eestis tohib põtru küttida 15. septembrist 15. detsembrini ja metskitsi septembri algusest detsembri lõpuni.

Eelnevatel aastatel said jahimehed küttimisandmete kokkuvõtte alles pärast jahihooaega, jaanipäeva paiku, mil valmis ulukiseire aruanne, teatas EJS.

Praegu arendatav jahinduse infosüsteem Jahis hõlbustab tunduvalt koondandmete kättesaamist. Praegu on  andmete töötlusel veel palju käsitsi tööd, aga seltsi juhatus loodab mõne aasta jooksul täielikult üle minna elektroonsele andmete kogumisele ja töötlusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles