Ponsse metsatraktorid hoiavad end loodis

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasakaalusüsteem hoiab Ponsse Ergo 8W harvesteri kabiini maapinnaga horisontaalselt ka siis, kui sillad asuvad ebatasasel metsaalusel.
Tasakaalusüsteem hoiab Ponsse Ergo 8W harvesteri kabiini maapinnaga horisontaalselt ka siis, kui sillad asuvad ebatasasel metsaalusel. Foto: Ponsse Plc

Soome metsatraktorite tootja Ponsse võttis oma kaheksarattaliste masinate juures kasutusele uudse kabiini stabiilsussüsteemi, mis hoiab juhi koos kabiiniga maapinna suhtes loodis ka siis, kui masin ise üle kändude ronib.

Ponsse konstruktorid on oma kätetöö ristinud kabiini stabiilsusfunktsiooniks ActiveFrame ja see on mõeldud kasutamiseks Ergo, Buffalo, Elephanti ja ElephantKingi mudelitel. Tegemist on hüdraulilise kabiinivedrustusega, mis säästab juhti esmalt metsamaastiku ebatasasusest tingitud vasakule-paremale suunatud kõikumiste eest, teisalt säilitab kabiini horisontaalasendi ka kallakul.

Erinevalt Ponsse Scorpioni traktoritele paigaldatud elektroonilistel anduritel põhinevast sünkroonsüsteemist toimub ActiveFrame’i tasakaaluhoidmine mehaaniliselt. Ponsse metsatraktorid on monteeritud kahekordsele raamile, esisillad on kinnitatud esimesele, kabiin teisele raamipoolele. Sel moel saab kahe raami liigendi raskuskeskme viia võimalikult madalale ja tänu sellele kabiini kõikumist vähendada.

Süsteemi ülesanne on hoida kabiini võimalikult stabiilselt horisontaalasendis. Maksvusele pääseb süsteem pikkade vahetuste korral, hoides masina operaatorit ülemäärasest loksutamisest, sest metsatööl käib sõit ju ikka üle kraavide ja kändude. Stabiilses salongis istuva juhi meeled on erksad, töö käib kiiremini, ka sõita saab kiiremini ja nõnda kujuneb kogu tegevus metsas tulemuslikumaks kui jäigal raamil seisva kabiiniga traktoril. Vähemalt teoreetiliselt, sest juhi mugavust töötegemisel peetakse põllu- ja metsatraktorite juures võtmetähtsusega asjaoluks, millele insenerimeeskonnad tootearenduses alati tähelepanu osutavad.

Ponsse Ergo ActiveFrame

  • Masina pikkus 8,13 m, laius 2,63–3,86 m,

transpordikõrgus 3,87 m

  • Kliirens 0,6 m
  • Kaal 21,5–22,5 t
  • Maksimaalne sünkroniseeritav kaldenurk 7 kraadi

Allikas: Ponsse Plc

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles