KEERULINE 2023 Lahendamata müsteerium: kuidas keelatud ained mahetatrasse said? (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Õitsev tatar. 
Õitsev tatar. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Jaanuaris jahmatas mahekasvatajaid uudis, et Eestis kasvatatud mahetatrast avastati kahe keelatud aine, fosetüül-alumiiniumi ja fosfoonhappe jääke. Teate välja saatnud põllumajandus- ja toiduameti (PTA) ametnikud leidsid süü olevat kasvatajatel, kes kasutasid mahetoodetel kas lubamatut taimekaitsevahendit või mineraalväetist.

Mahekasvatajad peavad aga äärmiselt ebatõenäoliseks, et tervelt 21 üksteisest sõltumatut kasvatajat Eesti eri otstes otsustasid ühel aastal täpselt samu keelatud vahendeid kasutada, ning peavad loogiliseks hoopis muud põhjust. Tegu võis olla hoopis looduse vingerpussiga. Nimelt võivat kõnealuste ainete jäägid põuasel aastal sattuda proovidesse täiesti loomulikul teel, sest põua ajal võivad stressis taimed seda ise sünteesida, eriti sõnniku kasutamise järel.

Milles tegelikult põhjus oli, ei suuda PTA veel pea aasta hiljemgi vastata. Ameti mahepõllumajanduse osakonna nõunik Maili Põldpere andis oma napis vastuses teada, et selgitamaks, millest on tekkinud keelatud aine jääk mahetatrasse, otsustati tellida eraldi uuring.

Uuringu tellis regionaal- ja põllumajandusministeerium, seda teeb Eesti maaülikool ning uuringu valmimise oodatav tähtaeg on selle aasta detsembris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles