Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

SPIKKER PÜHADEKS Kuidas valida head arbuusi?

Arbuus.

Kuidas valida suvel poest või turult head ja mahlast arbuusi? Igal arbuusisõbral on oma nipid, kuidas sobiv arbuus poest välja valida.

Siiski on mõned soovitused, mida jagavad nii Eesti oma kui välismaised nõuandjad.

Näiteks soovitus eelistada pikliku kujuga arbuusile ümarat.

Samuti tuleks valida arbuus, millel olev laik on pigem kollakas, mitte valge, sest see vili on küpsem. Liiga vara korjatud viljal olla see koht valkjaskollane ja väiksem.

Selgepiiriliste triipudega arbuuse peetakse paremaks ning ka varrejupp peaks olema arbuusil kuivanud.

Ja lõpuks kõige keerulisem. Koputa! Vali arbuus, mis kõlab ja kumiseb kenasti vastu ja kuhu heli ei sumbu. Aga see nõuab harjutamist ja oma kõrva järgi sättimist.

Kui teil on mõni kindel nipp, mis alati töötab, jagage seda ka meiega aadressil maaelu@ajaleht.ee.

KAS ARBUUSI SEEMNEID TOHIB SÜÜA?

Suvisel arbuusihooajal jagunevad inimeseks kaheks: ühed nokivad arbuusist kõik seemned välja, teised lasevad neil hea maitsta. Aga kas neid üldse tohib süüa?

Tervise Arengu Instituudist on Maa Elule varem selgitatud, et võib küll, ent seejuures on asja juures üks „aga”.

Arbuusiseemned, nagu teisedki seemned, sisaldavad mitmeid vajalikke toitaineid, nagu kiud- ja mineraalained. Samas sisaldavad arbuusiseemned ka fütaate, oksalaate ja tanniine, mis vähendavad mõnede toitainete, näiteks tsingi ja raua imendumist.

Üksikute seemnete söömisel ei ole see probleemiks. Kui on soov arbuusiseemneid rohkem tarbida, näiteks sarnaselt teistele seemnetele näksiks või salatis, võiks fütaatide, oksalaatide ja tanniinide mõju vähendamiseks seemneid enne söömist keeta või röstida.

Kommentaarid
Tagasi üles