Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Maal elamise päev tuleb sel aastal pisut teisiti

Copy
Maal elamise päeva eesmärk on avada uksed kõigile, kes on huvitatud maale kolimisest ja elukorraldusest väljaspool linnakära.
Maal elamise päeva eesmärk on avada uksed kõigile, kes on huvitatud maale kolimisest ja elukorraldusest väljaspool linnakära. Foto: Maal elamise päev

Järgmisel laupäeval, 21. septembril toimub kuuendat korda maal elamise päev, mille eesmärk on avada uksed kõigile, kes on huvitatud maale kolimisest ja elukorraldusest väljaspool linnakära. See päev annab inimestele võimaluse tutvuda kogukondade ja kohapealsete teenustega ning saada vastuseid kõikidele küsimustele, mis võivad olla seotud maale kolimisega.

Maal elamise päev kasvas ürituse kommunikatsioonijuhi Marianne Ubalehe sõnul välja Lõuna-Eesti algatusest „Maale elama!”. Selle käigus korraldati varem messe, kus tutvustati linnarahvale maaelu võimalusi. Kuid juba varakult saadi aru, et messil kogetu ei anna tõelist ettekujutust elust maapiirkondades. „Oma silm on kuningas,” tõdes Ubaleht ja lisas, et ettevõtmise eesmärk ei ole maale kolimist idealiseerida, vaid anda huvilistele realistlik ülevaade maaeluga kaasnevatest proovikividest ja võimalustest.

Ubaleht rääkis, et maal elamise päev keskendub just elukeskkonnale, kohalikule ettevõtlusele, avalikele teenustele ja kogukondlikule tegevusele. Kuigi korraldatav päev pole otseselt kampaania maale kolimiseks, on eesmärk julgustada inimesi tegema teadlikke ja läbimõeldud otsuseid. „Me ei kutsu kedagi lihtsalt emotsiooni või nostalgia põhjal maale kolima, sest päris maaelu võib sageli olla hoopis teistsugune, kui suvised idüllilised puhkusepäevad seda paista lasevad,” sõnas Ubaleht.

Tänavu pisut teisiti

Ubaleht rääkis, et maal elamise päev on varem toonud kaasa palju positiivset tagasisidet nii osalejatelt kui ka kohalikelt kogukondadelt. „Inimesed naasevad koju särasilmi, täis häid elamusi ja kohalikku toodangut,” rõõmustas Ubaleht. Üritus on aidanud luua uusi tutvusi ning avardanud ka kohalike silmaringi – sageli on külastatud kohti, kuhu varem pole olnud põhjust minna.

Valdade osalus püsib Ubalehe sõnul stabiilne, aastate jooksul on osalenud kokku umbes kolmkümmend valda. Iga vald koostab oma programmi, mis annab külastajatele realistliku ülevaate sealsest eluolust.

Tänavu toimub maal elamise päev pisut teisiti. 20. septembril kohtuvad Eesti Vabaõhumuuseumis omavalitsuste esindajad ja maale kolinud pered, et üheskoos leiba küpsetada. Kõik osalevad vallad võtavad värsked leivad endaga kodudesse kaasa ning 21. septembril, mil on maal elamise päev, viivad vallaisad värske leiva ühele tegusale, äsja nende omavalitsusse kolinud uuele perele külakostiks.

Oma silm on kuningas

Elva vald on osalenud maal elamise päeval selle algusaastast alates. Elva valla arendusspetsialist Sirli Pippar rääkis, et tänavune päev keskendub eelkõige Puhja, Ulila ja Rämsi piirkonnale. „Puhjas toimub sel päeval kultuuri- ja kogukonnaüritusi – töötoad, näitused, kiriku ja talude külastused. Ulilas on kavas kanuumatk ning ekskursioon turba pakkimise tsehhi. Rämsis avatakse uus madalseiklusrada ning endisesse baari luuakse retrokohvik,” jagas Pippar päevakava.

Põlva vallavalitsuse arendusspetsialist Tiina Suur tõdes, et maal elamise päeval pakub Põlva vallas tegevust Taevaskoja külaselts (MTÜ Taevaskoja). Räägitakse küla arengust läbi ajaloo ning tehakse jalgsimatk Taevaskojas. „Valitakse selline rada, mida tavaliselt turistid ei kasuta. Matk kestab ligikaudu 1,5 tundi,” ütles Suur.

Saarde vald keskendub maal elamise päeval looduslähedasele elustiilile ja rikkalikule kultuurielule. Saarde vallavalitsuse humanitaarnõunik Andy Tilk tõdes, et päeva programm hõlmab valla kodutütarde ja noorkotkaste tegevuse tutvustust, Saarde käsitöökeskuse omatoodangu laata ning vanatehnikanäitust, kus saab imetleda vanu autosid ja muud põnevat tehnikat. Avatud on ka vallavalitsuse infolaud. „Samuti on võimalik tutvuda Metste aiandustaluga ning osaleda külastustuuril ja vestlusringis Allikukivi veinimõisas,” lisas ta.

Saarde vallas saab maal elamise päeval tutvuda Metste aiandustaluga, mille perenaine Katrin Pärn-Reiser tutvustab erinevaid tšillisid.
Saarde vallas saab maal elamise päeval tutvuda Metste aiandustaluga, mille perenaine Katrin Pärn-Reiser tutvustab erinevaid tšillisid. Foto: Urmas Luik

Maale elama?

Elva valla arendusspetsialist Sirli Pippar julgustab kõiki inimesi maale elama tulemist kaaluma. „Meil on palju ruumi, järved, metsarajad, kaunis loodus, kuhu on imeline linnakärast peitu pugeda ning nautida aega iseendale ja perele. Meil on tugev kogukond, rikkalik kultuuri- ja spordielu, lühikese autosõidu kaugusel on kõik, mis eluks vajalik,” rääkis ta.

Põlva vallavalitsuse arendusspetsialist Tiina Suur tõstab esile, et Põlva valla tugev külg on mitmekesised haridusvõimalused ja tugev kogukonnavaim. Põlva on koduks Waldorfi koolile, luterlikule koolile ning mitmekesisele nii noorte kui täiskasvanute huvitegevusele. „Meil on unikaalne keskkond, kus kasvada ja tervislikult elada, lisaks kaugtööks sobivad võimalused,” rõhutas ta.

Andy Tilk lausus, et maale kolimine võib olla elumuutev ja rikastav kogemus. „Saarde vallas on looduslähedane, rahulik ja turvaline elukeskkonda, kus on palju võimalusi eneseteostuseks ja pere kasvatamiseks. Kui hindate looduslähedust ja soovite osa saada maaelu võludest, on me vald suurepärane koht, kus alustada uut elu,” lisas ta.

Tagasi üles