Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Rekordlehm Kiili tootis oma eluajal pea 170 tonni piima

Copy
Rekordlehm Killi pälvis rohkelt tunnustusi.
Rekordlehm Killi pälvis rohkelt tunnustusi. Foto: Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu

Eesti punase tõu rekordlehm Killi tootis eluaja jooksul 168 293 kg piima ja 11 669 kg piimarasva ja -valku. Kui Killi piimakogus ümber arvestada juustuks, siis oleks tema elueatoodangust saanud valmistada üle 21 tonni juustu ja piimarasvast saanud 58 345 pakki võid.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu (ETKÜ) juhatuse esimees Tanel-Taavi Bulitko ütles, et augustikuu oli eluajatoodangu rekordite arvestuses märgiline, kuna püstitati eesti punase tõu läbi aegade parim eluajatoodangu rekord. Saavutatud tulemus on kogu Eesti arvestuses teisel kohal. „Kuigi tänapäevase veiste tõuaretuse juures on teatav vastuolulisus, sest aina enam märgitakse piimalehmade kasutusea lühenemist ja vähest laktatsioonide arvu, on samas piimatoodang lehma kohta suurenemas, jõudes Eestiski keskmisena üle 11 tuhande kilogrammini aastas,“ rääkis ta.

Tartu Agro AS Rahinge farmist pärit Eesti punast tõugu lehm Killi EE11450634, kes püsis karjas 12 laktatsiooni, sealhulgas poegis ta igal aastal ja tootis eluaja jooksul 168 293 kg piima. Lisaks on rekordina absoluutses tipus tema poolt toodetud piimarasva- ja valgutoodang - 11669 kg, mis on parim eesti punase tõu arvestuses ning riigis teine tulemus. Bulitko sõnul peetakse maailmas lisaks 100 tonni piimatootnud lehmade arvestuses väga suurepäraseks ka saavutust, kus eluea piimakuivaine toodang on üle 10 tuhande kilogrammi.

Tagasi üles