Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Maaelukomisjon arutas loomade Saaremaa ja mandri vahel transportimise muresid

Copy
Praam Tõll. Pilt on illustratiivne.
Praam Tõll. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu maaelukomisjon pani tänasel erakorralisel istungil Saaremaa loomakasvatajatele, praamiliikluse korraldajale ja Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumile südamele, et elusloomade transportimisel tuleb esikohale seada loomade heaolu.

Maaelukomisjoni poole pöördusid Saaremaa seakasvatajad murega, et kui nad ei mahu oma loomadega praamile või soovib praamiliikluse korraldaja, et nad loomi mandrile transpordiks hilisõhtusel ajal, tekitab ooteaeg ning veokis pikalt viibimine tekitab loomadele suurt stressi, vahel ka vigastusi.

Pöördumises maaelukomisjonile paluvad Saaremaa seakasvatajad, et elusloomi vedavatele veokitele kehtestataks praamiliikluses eelisjärjekord.

Täna on Regionaal- ja Põllumajandusministeerium ja praamiliikluse korraldaja kokku leppinud kaks praamiaega päevas - üks hommikuks ja teine hilisõhtuks -, millal elusloomade vedu toimub. Loomakasvatajad tõid aga välja, et kõrvalekaldeid elusloomade transportimise graafikus ikka tekib – loomad on ettearvamatud ning seetõttu võib näiteks nende veokile laadimine plaanitust kauem aega võtta, mistõttu ei jõuta broneeritud praamile. Loomakasvatajate sõnul on olnud ka üksikuid juhtumeid, kus nende veokid ei ole plaanitud väljasõitudele lihtsalt mahtunud, kuna mõni teine sõiduk oli eelisjärjekorras.

„Mõistan täielikult, miks praamiliikluse korraldaja tahaks paika panna üleveoajad, mis ei satu reisijate tipphetkedele – loomade veoga kaasnevad erinevad häiringud, näiteks spetsiifiline lõhn. Kaassõitjatelt võib oodata selle osas nurinat. Aga on hea meel, et kõik osapooled leidsid tänasel arutelul ühiselt, et loomade heaolu on tähtis ning neid tuleb vedada viisil, mis neile tarbetuid kannatusi ei tekita,” sõnas maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse.

„Komisjon andis Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumile ülesande kõiki asjassepuutuvaid osapooli kaasates kokku kutsuda veel üks kohtumine, et olemasolev olukord ja kokkulepped üle vaadata. Ootame ministeeriumilt ülevaadet edasistest arengutest,” ütles Kruuse

Maaelukomisjoni aseesimehe Siim Pohlaku sõnul on Saaremaa hea näide sellest, kuidas erinevad osapooled üheskoos lahendusi otsivad ja ka pakuvad. „Tänane ühine arutelu oli konstruktiivne, kuulati üksteist ära ja pakuti lahendusi. Teema on ju regionaalpoliitiliselt oluline – kohalikud põllumajandustootjad peavad saama mandrile oma toodet transportida ja müüa,” sõnas Pohlak.

Tänasel maaelukomisjoni erakorralisel istungil osalesid Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi, Saaremaa Ettevõtjate Liidu, Fortuna Trans OÜ, Eesti Tõusigade Aretusühistu ja TS Laevad OÜ esindajad.

Tagasi üles