Internetist põnevaid seemneid tellides võib rahast ilma jääda

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kui postipakkide seast leitakse seemneid, mis saabunud euroliiduvälistest riikidest, kutsutakse neid kotrollima ametnik. Enamikul juhtudest saadetakse pakk tagasi või hävitatakse.
Kui postipakkide seast leitakse seemneid, mis saabunud euroliiduvälistest riikidest, kutsutakse neid kotrollima ametnik. Enamikul juhtudest saadetakse pakk tagasi või hävitatakse. Foto: Jaanus Lensment/Eesti Meedia

Igal aastal loodavad aiandushuvilised rikastada oma aeda uute põnevate taimedega ja nii tellitakse heas lootuses ka vajalike dokumentideta seemneid. Avastatud seemned saadetakse tagasi või hävitatakse ja tellija võib oma rahast suu puhtaks pühkida.

Kui Eestisse jõuavad seemned või muud taimsed saaduses Euroopa Liidu välisest riigist, kutsub Eesti Posti teeninduskeskuse Omniva esindaja neid kontrollima Põllumajandus- ja toiduameti (PTA) ametniku.

Mullu tegid PTA ametnikud sellist taimetervise kontrolli 165 korral ning enamik postisaadetisi sisaldaski seemneid. Kui selgus, et saadetisel fütosanitaarsertifikaati ei olnud või pakk sisaldas sisseveoks keelatud seemneid või taimi, saadeti pakk tagasi või hävitati seemned tolli järelevalve all.

Piirikontrolli juhtivspetsialist Olga Junus täiendas, et mullu tuli seemneid tagasi lähteriiki saata 150 korral, sest neil puudus fütosanitaarsertifikaat. Seemneid telliti siia näiteks USA-st ja Ühendkuningriikidest, samuti olid aiandushuvilised soovinud katsetada Sri Lankalt, Uus-Meremaalt, Taist ja Mauritiuselt saabunud seemnetega.

Kust saabus mullu vajalike dokumentideta seemneid?

  • Ameerika Ühendriigist – 70 korda
  • Ühendkuningriigist – 46 korda
  • Kanadast – 8 korda
  • Taist – 8 korda
  • Austraaliast – 6 korda
  • Venemaalt – 6 korda
  • Jaapanist – 5 korda
  • Sri Lankalt – 4 korda
  • Ukrainast – 4 korda
  • Indiast – 3 korda
  • Uus-Meremaalt – 2 korda
  • Mauritiuselt – 1 kord
  • Norrast – 1 kord
  • Serbiast – 1 kord

Euroopa Liidu riikidest tellitud seemnetele fütosanitaarsertifikaadi nõuet pole ja neid ametnikud kontrollima ei pea, selgitas Junus, sest teises liikmesriigis turustatav seeme on toodetud ja kontrollitud sarnaste nõuete alusel, mis annab kindluse, et tegemist on kvaliteetse seemnega.

Samuti ei pea maha matma mõtet tellida isiklikuks kasutamiseks seemneid neist riikidest, mis euroliidu liikmed pole, aga arvestada tuleks kehtivate taimetervise nõuetega. Kui on endal soov seemneid tellida või soovib neid saata mõni sõber, tuleb kontrollida, ega juhtumisi pole tegu taimede või taimsete saadustega, millele on Euroopa Liidus kehtestatud sissesõidukeeld.

Olga Junus lisas, et ühendusevälisest riigist, kaasa arvatud Ühendkuningriigist pärit seemnetel ja taimedel peab kaasas olema eksporditava riigi pädeva asutuse poolt väljastatud nõuetekohane fütosanitaarsertifikaat. „Teatud taimeliikide seemneid võib tuua liitu sisse vaid liikmesriikidega samaväärseks tunnistatud riigist,” täiendas ta.

Taimetervise kontrollitoimingute eest tuleb saadetise saajal, kaasa arvatud eraisikutel, tasuda taimetervise järelevalvetasu iga postipaki kohta.

Põllumajandus- ja toiduamet soovitab enne veebikeskkonnas ostu sooritamist välja selgitada ja veenduda, kas toote pakkuja varustab tellitavad taimed/taimsed saadused nõuetekohase fütosanitaarsertifikaadiga või mitte. Infot saab lisaks uurida nii PTA kodulehelt või küsida täiendavat teavet e-kirja teel pta@pta.agri.ee. „Ühtlasi juhime tähelepanu, et taimetervise kontrollitoimingute eest tuleb saadetise saajal, kaasa arvatud eraisikutel, tasuda taimetervise järelevalvetasu iga postipaki kohta,” tõi ta välja.

Tomatid. Pilt on illustratiivne.
Tomatid. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Kõige rohkem on muret teinud tomatiseemned

Nakatunud seemnetest põhjustatud taimehaiguste koldeid Eestis 2023. aastal ei tuvastatud, küll on neid leitud eelnevatel aastatel. PTA taimetervise ja paljundusmaterjali osakonna juhataja Riina Koidumaa täiendas, et kõige suuremad probleemid on nii Eestis kui teistes EL-i riikides olnud saastunud tomatiseemnetega.

Ohtlikku viirust Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) on viimastel aastatel tuvastatud 20 Euroopa Liidu liikmesriigis. Paljud kolded on Koidumaa teadmisel praeguseks likvideeritud, kuid endiselt on viiruse leidudega probleeme näiteks Hollandi, Belgia ja Itaalia tomatitootmistes. „Tulevikuvaates peaks olukorrale leevendust tooma resistentsete sortide aretus, millega tegeletakse mitmes riigis. Seniks aga tuleks kindlasti tootmises kasutatavat seemet hoolega valida, arvestades viiruse leviku riskiriike,” mis lisaks Hiinale ja Iisraelile on India, Türgi, Peruu, Tšiili, Tai, Vietnam, Jordaania, Tansaania, Keenia ja Guatemala. „Kindlasti ei tohi kasutada tundmatu päritoluga seemet ning vältida tuleks ka kaugetel reisidel või ka siinsamas Eestis poest ostetud viljadelt seemnete võtmist,” pani ta südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles