Ohtliku tomativiiruse tõttu peab ettevõte hävitama kõik kasvuhoones kasvanud taimed

maaelu.postimees.ee
Copy
Tomatid.
Tomatid. Foto: Mihkel Maripuu

Põllumajandus- ja Toiduamet leidis 2022. aasta seire käigus kolmel korral ohtliku tomativiiruse. Viirus on ohtlik nii tomatitele kui ka paprikatele.

Põllumajandus- ja Toiduamet leidis 2022. aasta seire käigus kolmel korral tomatitaimedel Tomato brown rugose fruit viiruse. Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) seiret tehakse alates 2020. aastast seoses Euroopa Komisjoni kehtestatud erimeetmetega viiruse Euroopa Liitu sissetoomise ja siin leviku vältimiseks.

Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) on ohtlik tomativiirus, mis kahjustab tomatit ja paprikat ning mille leidude arv on Euroopa Liidus viimastel aastatel järjest suurenenud. Euroopa Komisjoni kehtestatud ametlikud meetmed näevad ette iga-aastase seire kõikides liikmesriikides ning nakatunud taimede hävitamise ning kasvukoha desinfitseerimise. Saastunud tomati vilju tohib söögiks turustada, viirus inimese tervisele ohtlik ei ole.

Põllumajandus- ja Toiduameti taimetervise ja paljundusmaterjali osakonna peaspetsialisti Birger Ilau sõnul võeti 2022. aasta seire käigus 68 proovi 20 Eesti ettevõttest, kes kasvatasid tomatit taimede, viljade ja seemnete turustamiseks.

Ühel juhul on tegemist tomati viljade tootmisega, mis jääb järelevalve alla ning hooaja lõpus peale saagikoristust hävitatakse kõik kasvuhoones kasvanud taimed.

„ToBRFV tuvastati kolmes ettevõttes. Kahel juhul oli tegemist väikese koguse taimedega, mis kohe hävitati,“ räägib Ilau, lisades, et ühel juhul on tegemist tomati viljade tootmisega, mis jääb järelevalve alla ning hooaja lõpus peale saagikoristust hävitatakse kõik kasvuhoones kasvanud taimed. „Ühelgi juhul taimedel viiruse nakkusele omaseid tunnuseid ei tuvastatud,“ lisab ta.

Ulatuslikku seiret kogu Euroopa Liidus (sh Eestis) tehti esimest korda 2020. aastal. Praeguseks on seda viirust leitud enamikus Euroopa Liidu riikides, Eestis on varem ToBRFV leitud ühel korral 2021. aastal. Euroopasse jõuab viirus EL-i välistest ehk kolmandatest riikidest tomatiseemnetega. Näiteks ainult maikuu jooksul leiti erinevates EL-i riikides piirikontrolli käigus Tomato brown rugose fruit viirust Hiinast, Iisraelist, Peruust, Türgist, Tansaaniast, Tšiilist ja Keeniast imporditud tomatiseemnetel.

Tegemist on väga hõlpsalt edasi kanduva viirusega, kasvuhoones on viirust väga kerge tööriistade ja riietega taimelt taimele kanda. Eestisse jõudis viirus tõenäoliselt imporditud tomatiseemnetega. Tomato brown rugose fruit viirusele resistentseid tomatisorte ei ole teada.

Kuigi Euroopa Liitu imporditavad tomatiseemned peavad olema ToBRFV suhtes kontrollitud, soovitab amet võimalusel vältida peamistest riskiriikidest (nt Hiina, Iisrael, India) pärit seemne kasutamist. Samuti soovitame hoiduda söögiks mõeldud tomatite seemnete mahapanekust.

  • Tomato brown rugose fruit viiruse nakkus võib kulgeda ilma tunnusteta, kuid halvimal juhul põhjustab viirus tugevaid haigustunnuseid nii lehtedel kui viljadel.
  • ToBRFV põhjustab lehtedel mosaiiksust ning lehtede deformeerumist. Õietuped muutuvad pruuniks ning võivad nakkuse hilisemas staadiumis kuivada. Nakatunud taimede viljad on väiksemad, tugevama pinnaga, kahvatud ning esineb pruune nekrootilisi laike.
  • ToBRFV nakkuse tagajärjeks võib olla ka täielik saagikadu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles