Detsembri sulalaine jättis põllud ilma meelevalda

maaelu.postimees.ee
Copy
Foto on tehtud 19. detsembril - detsembrikuu kõige soojemal päeval.
Foto on tehtud 19. detsembril - detsembrikuu kõige soojemal päeval. Foto: Paul-Tech OÜ

Eesti täppispõllumajanduse idufirma Paul-Tech analüüsis oma mullajaamade detsembri andmete põhjal möödunud kuu ilmastiku- ja põllutingimusi. Kokkuvõttest selgub, et aasta viimane kuu tõi kaasa nii külmalaine kui ka soojalaine, mis jättis põllutaimed ilma kaitsvast lumevaibast.

Detsembri esimene dekaad pakkus korralikke miinuskraade. Kõige külmemateks päevadeks olid 5. ja 6. detsember, mil Mandri-Eestis langesid ööpäeva miinimumtemperatuurid alla –20 kraadi. Taimikut kattis sel ajal külma eest kaitsev lumekate.

Kuu teine pool oli aga pehmete ilmadega. Kõige soojem päev oli 19. detsembril, mil üle 5 soojakraadi ja vihma tõttu sulasid paljud põllud lume alt välja, jättes taimed ilma meelevalda. Lund jäi põldudele vaid Põhja- ja Kagu-Eestis.

Püsivat muldade külmumist 8 cm sügavusel ei esinenud. Ent 31. detsembril saabunud uus külmalaine hakkas kiiresti mulda külmutama, viidates lumekatte puudumisele või selle õhukesele kihile ning külma pääsemisele põllutaimede juurde.

Kokkuvõttes oli detsember paljude aastate keskmisest külmem, pilvisem, kuid samas sademetevaesem. Kuu jooksul esines üks külmalaine, millele järgnes soojalaine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles