Selgusid tänavuse aasta parim talu ja parim talutoit

maaelu.postimees.ee
Copy
Parima talu tiitel läks Sepa Veised OÜ-le.
Parima talu tiitel läks Sepa Veised OÜ-le. Foto: Ardo Kaljuvee

Laupäeval, 2. septembril toimus Tallinnas Põhjala tehases juba teist korda suur talutoidu laat “Maa tuleb linna”, kus kuulutati välja selle aasta parim talu ja talutoit võitjad.

Tiitli “Parim talu 2023” viis koju Sepa Veised OÜ (Pärnumaa). Parimaks noortalunikuks sai Vinkymon OÜ (Lääne-Virumaa), aasta parima tootmistalu tiitli võitis Väikemetsa talu (Võrumaa) ning parima alternatiivtalu tiitli pälvis KODAS Siidritalu (Põlvamaa).

“Sepa Veised OÜ jäi hindamiskomisjonile silma oma uuendusmeelsusega, keskkonnateadliku ja hoidva majandamisega ning panusega kogu lihaveisekasvatussektori arengusse,” ütles hindamiskomisjoni liige Kerli Ats. Ta lisas, et ettevõtte tegevus on suurepärane näide sellest, kuidas noored ettevõtjad saavad olla eeskujuks kogu sektorile. 

Talu perenaine Lisanna Hiiemäe oli tiitlist veel pool tundi hiljemgi siiralt üllatunud. Nimelt arvas ta talude tunnustamise ajal koos abikaasa Markoga, et nad on sootuks ära unustatud, sest nende talu nime ei kõlanud ega kõlanud. Arvamist, et äkki nad on võitjad, ei tulnud enne, kui nende nimi välja hõisati - seda suurem oli üllatus. 

Hiiemäed kasvatavad mahedalt wagyu tõugu veiseid, lisaks ka limusiini ja aberdiini-anguse tõugu veiseid. Kokku on karjas 86 looma, kuid eesmärgiks on luua puhtatõuline wagyu kari, mida kasvatatakse ka tõuaretuse eesmärgil. Karjatamisel rakendatakse portsjonkarjatamise meetodit.

Teiste talude kohta saab täpsemalt lugeda SIIT

Terrase eripreemia

Euroopa Parlamendi liige Riho Terras lisas sündmusele põnevust, andes välja 1000-eurose eripreemia "Perspektiivikas talupere 2023", mille võitis Ahisilla taluaia (Harjumaa) pere.

Terras sõnas auhinda üle andes, et kunstlik vastuolu põllumajanduses on väiketalu vs. suurtootmine. “Eestis toodab 80% väiketalusid 20% toodangut ja vastupidi. Ehk kogu põllumajandustoodang tuleb suuresti suurtootmisest. Ometi on just väikesed talud need, kes elu maale toovad, inimesed, kes seal elavad ja kelle lapsed käivad maakoolides. Seetõttu tuleb igati püüda selle poole, et ka väiketaludel oleks Eesti põllumajandusmaastikul oma kindel koht. Eriti tänuväärne on see, kui aktiivne linnapere otsustab kolida maale ja hakata ainult põllumajandusega tegelema, suutes sellega oma pere ära toita. See on põhjus, miks otsustasin selle preemia välja anda. Ahisilla talus nägin maalähedust ja innovatsiooni, mis inspireeris mind. Nad teevad puhtalt ja mahedalt, sära silmis ja elavad sellest ära,” põhjendas oma valikut Riho Terras.

Talutoiduks ikka juust

Ka konkursi “Parim talutoit” peavõitja kuulutati välja “Maa tuleb linna” talutoidulaadal, tiitli pälvis Andre Farmi Grand Old juust.

"Maa tuleb linna" talutoidulaat tõi traditsiooniliselt maapiirkonna elu linnarahvale lähemale ning toetas kohalikke toidutootjaid ja Eesti põllumajandustootjate jätkusuutlikkust. Kohal oli üle 70 talutootja üle Eesti. Sündmusel toimusid arutelud olulistel teemadel alates metsahoiust ja kohaliku toidu hindadest kuni maaelu armastuseni.

PARIM TALUTOIT 2023

Parim piimatoode: Pajumäe talu kohupiimakreem sõstra ja roseepipraga (Viljandimaa)

Parim pagaritoode: Tänava talu Marjatari tatra-šokolaadi müsli (Läänemaa)

Parim Tervisetoode: Vinkymoni Fermenteeritud küüslauk omas mahlas (Lääne-Virumaa)

Parim maius: Meemeistrite DUO mesi astelpaju ja musta sõstraga (Jõgevamaa)

Parim alkoholivaba jook: Öselwise OÜ Wösel Passioni Shrub (Saaremaa)

Parim alkoholiga jook: Vinkymoni puuviljavahuvein õuna-ebaküdoonia-rabarberi-meega (Lääne-Virumaa)

Parim lisand: Meemeistrite mesi musta küüslauguga (Jõgevamaa)

Parim juust: Andre Farmi Andre Excellent V.O (Tartumaa)

PARIM TALUTOIT 2023 – Andre Farm Grand Old juust

Konkursi “Parim talu 2023” korraldas Eestimaa Talupidajate Keskliit koostöös Maaelu Edendamise Sihtasutusega. Auhinnafondi toetas Postimees, Kalev Spa Hotell ja Veekeskus ning Alexela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles