Valitsus kehtestas põllumajanduses eriolukorra

Copy
Põud.
Põud. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Valitsus otsustas neljapäevasel istungil ebasoodsatest ilmastikuoludest tingituna välja kuulutada eriolukorra põllumajanduses.

Terviseminister Riina Sikkut rääkis valitsuse pressikonverentsil, et see ei tähenda küll toetusmeetmete rakendumist, ent leevendab põllumeeste olukorda.

Ebasoodsatest ilmastikuoludest tingitud olukorra väljakuulutamine annab vajaliku õigusliku aluse võtta kasutusele meetmed, mis aitavad leevendada kriisiga toimetulekut ja selle tagajärgi, ning annab eelkõige põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile võimaluse mitte sanktsioneerida põllumajandustootjaid praeguses olukorras ebamõistlike kohustuste mittetäitmise eest.

„Valitsuse-poolne ebasoodsate ilmastikutingimuste fikseerimine annab sõnumi nii ühiskonnale kui ka põllumajandustootjatele ning teistele tarneahelaga seotud osapooltele, et tegemist on tavapärasest erineva olukorraga põllumajandussektoris. See annab põllumehele võimaluse rääkida läbi lepingutingimused partneritega. Samuti on võimalik PRIA-l teha erandeid toetuste nõuetes. Ülimalt oluline on toetada põllumehi kõikvõimalikel viisidel,“ põhjendas ka regionaalminister Madis Kallas ettepaneku tegemist.

Minister lisas, et kui põllumajandustootja on taotlenud ELi ühise põllumajanduspoliitika toetusi, kuid ei suuda ebasoodsate ilmastikutingimuste tõttu kõiki toetuse nõudeid täita, aitab ebasoodsate ilmastikutingimuste kindlakstegemine vähendada administratiivkoormust nii põllumajandustootjatele kui kontrolliasutuse (üldjuhul PRIA) jaoks.

Ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Noot on varem Maa Elule selgitanud, et kuna ettevõtjad on oma tegevuse sidunud mitmete toetustega, mis on omakorda seotud teatud nõuete täitmisega, siis peamine positiivne külg ettevõtjatele jaoks eriolukorra väljakuulutamisel on see, et kui klimaatilised tingimused on sellised, et nõudeid pole võimalik täita, siis ei pea iga ettevõtja hakkama PRIA-le eraldi põhjendama ja selgitama, miks olukord selline on.

"See annab PRIA-le võimaluse teatud nõuete osas leevendust pakkuda, mis on ka mõistlik, sest teatud nõudeid ei olegi võimalik täna täita," lisas ta.

Teistpidi annab see tema sõnul ka Eesti riigile edaspidi Euroopa Komisjoni erinevate institutsioonidega suheldes võimaluse põhjendada tehtud otsuseid.

Eestimaa Talupidajate Keskliit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Lihaveisekasvatajate Selts, Eesti Aiandusliit, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu ja MTÜ Eesti Noortalunikud pöördusid teisipäeval peaminister Kaja Kallase poole palvega toetada ebasoodsatest ilmastikuoludest tingitud erakorralise olukorra väljakuulutamist.

Pöördujad rõhutasid, et kevadkülmade ja põua tõttu on Eesti põllumajandussektoris tekkinud tõsine olukord, mis ohustab tänavust saagikoristust. Viimaste nädalate vihmasajud ei ole suutnud olukorda parandada, kuna taimede heale saagikusele aluse panev kasvufaas on juba möödas, või ei tärganud külvid üldse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles