Nädala mõte ⟩ Oli raske aasta

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Kõik, millel hinnasilt küljes, on kallimaks läinud.
Kõik, millel hinnasilt küljes, on kallimaks läinud. Foto: Eero Vabamägi

Aasta tagasi tõdesin aastalõpulehes, et paar viimast aastat on olnud erakordsed. Pidasin silmas koroonakriisi ning sellest tingitud tarneprobleeme ja hinnatõusu. Ka Ukraina piiril oli ärev, ent siiski lootsime, et midagi ei juhtu.

Tõstatasin hulga küsimusi, millele tahtsime 2022. aastal vastused saada. Need me saime. Vaatame üle.

Kas koroona hakkab lõpuks järele andma? Jah, koroona pole enam põhiline vestlusteema ega mure, kuigi jõuluaeg tõi kaasa suure haigustelaine. Küll mitte ainult koroonaviiruse, vaid gripi ja muude viiruste laine, mis paljud Eesti perekonnad jõuluajaks koduseinte vahele sundis.

Kui kõrgele ja kaugele hinnatõus ulatub, mis saab palkadest? Kuigi teadsime, et ees ootab hinnatõus, ei osanud vist keegi ette näha, kui suur see olema saab. Toit, toasoe, autokütus, euribor, tarbekaubad. Kõik, millel hinnasilt küljes, on kallimaks läinud. Ja nii kurb, kui see ka pole, tõusevad hinnad veelgi. Palgad paraku nii kiiresti järele ei tule, sestap on paljud perekonnad veelgi keerulisemas seisus kui aasta tagasi.

Kuidas laabub Ukraina piiril toimuv? 2022. aasta 24. veebruar jääb igaveseks meelde. Paar nädalat enne seda kõneles Toomas Hendrik Ilves Postimehe arvamusliidrite lõunal sõjapidamisviisidest läbi aegade, tuues välja, et arvutite väljatöötamisega on sõja olemus dramaatiliselt muutunud – enam ei pea füüsiliselt sõjajõuga ehk kineetiliselt territooriumi vallutama. Paar nädalat hiljem nägime aga totaalselt vastupidist ja paraku näeme siiani.

Kas Eesti toidutootja suudab raskustele vastu panna? Kõigil, sh toidutootjal on olnud väga keeruline aasta ning mitu pisemat ongi uksed kinni pannud, sest ei tulnud enam kõrgete energia- ja sisendihindadega toime. Kahjuks lisandub lõpetajaid ka uuel aastal.

Mis saab Eesti metsast? Metsa üle on vaieldud aastaid, huvigruppe on palju ja ega need vaidlused pole lõpuni vaieldud, ent lõpuks võeti siiski vastu metsanduse arengukava aastani 2030.

Mis suuna võtab linnugripp? See on vast esimene positiivsema alatooniga vastus selles pikas jadas, sest Eesti linnu­pidajaid hoidis haigus küll aasta läbi ärevil, ent suuremat kahju pole siinmail õnneks tekitanud.

Need on siis küsimused, mille eelmise aasta lõpus õhku paiskasin. Ikka ooda­takse ju uuelt aastalt uut ja paremat, antakse lubadusi ja loodetakse helgemat. Sel aastal ei tõstata ma enam ühtki küsimust. Tahaks lihtsalt näha, mida aasta 2023 toob. Head vana aasta lõppu ja hoiame pöialt, et uus ikka parem tuleks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles