Jahimehed märkisid sigade katku ennetamiseks farmid oma kaartidele

maaelu.postimees.ee
Copy
Metssead. Foto on illustreeriv.
Metssead. Foto on illustreeriv. Foto: Ove Maidla

Eesti Jahimeeste Seltsi infosüsteemi Jahise keskkonda on lisandunud Eesti seafarmide asukohtade kaardikiht, et jahimehed teaksid, kus tuleks metssigu esmajärjekorras küttida.

EJS tegevjuhi Tõnis Kortsu sõnul on tegemist kokkuleppe täitmisega, mis sõlmiti seakasvatajatega eelmisel aastal. „Selle eesmärk on anda jahimeestele infot, kus asuvad seafarmid, ehk kus tuleb metssigu esmajärjekorras küttida. Meie ühine eesmärk on hoida seafarmid seakatkust puhtad ja kutsume kõiki jahimehi seda eesmärki järgima,“ lisas Korts.

EJS-i IT projektijuhi Karri Urbani sõnul kuvatakse seafarmide asukoha ümber ohuala vastavalt ohutasemele. „Kasutusel on kolm ohutaset: väga kõrge (raadius 10 km), kõrge (raadius 3 km) ja mõõdukas (raadius 3 km). Kaardikiht kuvatakse kui vaadatakse metssea küttimistulemusi kaardilt,“ lisas Urban.

Foto: JAHIS

Sigade Aafrika katk on tõsine oht seakasvatusele. Eelmisel aasta suvel sattus katk Kiili Pihlaka farmi, kus tuli hukata ca 2000 siga. Metsigade eemal hoidmine farmidest on võtmetähtsusega. Kui märkate metssigade liikumist ohualades, andke sellest teada kohalikule jahiseltsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles