Riigi sünnipäevaks asendub lörts külmakraadidega

maaelu.postimees.ee
Copy
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

“Vähemalt lähemal nädalal läänetsüklonite hoog veel ei rauge. Veebruari teine pool on käes, aga ilm püsib pigem sügistalvele iseloomulik. Märga lund tuleb juurde sinna, kus juba paks kiht all, kuid Lääne-Eestis jääb lumi ikka vaid korraks õhus keerlevaks unistuseks. Peale selle nädala keskpaiga sulailma on oodata taas mõnda külmakraadides päeva ja värsket lund,” kirjutab keskkonnafüüsik Marko Kaasik Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel kiirustab ööl vastu laupäeva (19.02) üle Eesti kuivema ja kargema ilmaga kõrgrõhuhari ja selle järel laieneb üle mere uue aktiivse madalrõhkkonna serv. Juba pärast südaööd jõuab saartele lörtsisadu, laieneb edasi mandrile, muutub lumisemaks ja tihedamaks. Idakaare tuul tõuseb tugevaks ja õhutemperatuur tõuseb 0°C ümbrusse.

Päeval liigub madalrõhkkond üle Eesti. Aeg-ajalt sajab: ennelõunal lörtsi, Virumaal lund, pärastlõunal tuleb Eesti lõunatiivas lörtsi sekka ka vihma. Õhutemperatuur on 0..+3°C. Õhtul muutub sadu lumisemaks, tuul pöördub loodesse ja tugevneb ning ilm jaheneb.

Pühapäeval (20.02) madalrõhkkond eemaldub ja selle järel liigub üle Eesti väike kõrgrõhuhari. Tihedamad sajupilved kaugenevad ning on mõnede kergete lumehoogude võimalus. Läänekaare tuul pisut nõrgeneb. Õhutemperatuur langeb öösel 0..-5°C-ni, päeval tõuseb -1..+2°C-ni.

Uue nädala algul jätkub Atlandi jõuline lääne-idasuunaline õhuvool ja selle kaasabil jõuab juba esmaspäeval (21.02) uus aktiivne madalrõhkkond üle Skandinaavia ja jõuab päevaks Läänemere põhjaosa kohale. Tõstab lõunakaare tuule taas tugevaks. Toob tiheda saju, mis tuleb öösel alla lume ja lörtsina, päeval lisandub sekka ka vihma. Õhutemperatuur on öö hakul -3..-9°C-ni, pärast keskööd tasapisi tõuseb, päeval jätkub tõus 0..-3°C-ni, saartel ja Lõuna-Eestis kuni +2°C-ni.

Teisipäeval (22.02) eemaldub madalrõhkkond Venemaale ja selle järel algab põhjakaarest külmema õhu sissetung. Aeg-ajalt sajab lund ja lörtsi. Tuul pöördub loodesse ja paisub tugevaks. Õhutemperatuur on öösel -2..+1°C, pärast keskööd langeb ja pärastlõunal on kõikjal miinuspoolel.

Kolmapäev (23.02) ja neljapäev (24.02) on kõrgema õhurõhu foonil üksikute lumehoogudega ja talviselt külm ilmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles