Põder paneb talvel nahka uskumatu hulga männivõrseid

maaelu.postimees.ee
Copy
Põder.
Põder. Foto: Karl Adami

Põdrad võivad metsakultuuridele märkimisväärset kahju põhjustada. Püsiva lumikatte korral, nagu ka sel talvel, sööb põder talvisel ajal ära iga päev üle kümne kilo männivõrseid. Kogu talveperioodi arvestades on see hulk seega väga suur.

Eesti Erametsaliidu juhatuse liige ja Valgamaa metsaühistu juhi Atso Adson selgitas Maa Elule, et põtrade hulk sõltub otseselt riigi kehtestatud küttimisnormidest. „Praegu on põtrade arv ainult pisut üle soovitusliku piiri. Küll aga on kahjustuste osas rolli mänginud kaks viimast talve, kus tekkis püsiv lumikate ning loom soovis toidulauale pisut rohelist, eks need ikka mugaval kõrgusel olevate väikeste kuuskede ja mändide ladvad ole,” rääkis ta.

Põdra põhitoit on puude ja põõsaste võrsed ja koor. „Mänd puuliigina on põtrade armastatuim talvetoit. Männikultuurides kärbib põder puude latvu ja külgvõrseid, kuid murrab ka noorte mändide latvu ning kraabib puude koort,” rääkis RMK metsamajanduse peaspetsialist Olavi Andres.

Keskealistes kuusikutes tekitab põder Andrese sõnul suurt kahju tüvede koorimisega. „Kuusikute koorimine intensiivistub pärast hooldusraiet. Enamasti kahjustatakse kuusikuid kevadel. Haaba ja kaske tarvitab põder toiduks aasta läbi,” kõneles ta.

Andrese sõnul on Norras välja arvutatud, et keskmine põder vajab talvel päevas 11–12 kg männivõrseid. Seega kui talv kestab umbes neli kuud, vajab põder toiduks peaaegu poolteist tonni männivõrseid. „Kui loomade asutustihedus on suur, tähendab see olulisi kahjustusi metsale, seda nii puistu tiheduse ja juurdekasvu vähenemise kui ka puidu kvaliteedi languse näol.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles