Lähipäevil näeme tõelist talveilma virvarri

maaelu.postimees.ee
Copy
Tuisk.
Tuisk. Foto: Peeter Kümmel

Lähipäevil on ilm üsna heitlik ja karged päevad vahelduvad niiskete ja lörtsistega.

Riigi ilmateenistuse andmetel on laupäeval (22.01) tõusva õhurõhu foonil sajuhood hõrenevad. Tuul tasapisi nõrgeneb ja ilm on mõõdukalt külm

Pühapäeva (23.01) öö tuleb kõrgrõhuvööndi mõjul enamasti sajuta, nõrga tuulega ja külm, öösel võib õhutemperatuur -15°C ümbrusse langeda, päev tuleb -10°C lähedane. Õhtul algab aga laieneb Läänemerele madalrõhkkonna serv ning algab edela- ja lõunatuule tugevnemine.

Kiirelt muutub ilm ka uuel nädalal.

Esmaspäev (24.01) on juba tugevama lõuna- ja edelatuulega. Öö on veel külm ja sajuta. Päeval jõuavad sajupilved, mis toovad esmalt lund, saartel ja õhtul ka mandri lääneserva lörtsi ja vihma. Ilm muutub leebemaks, õhutemperatuur püsib mandril veel miinuspoolel, saartel tõuseb 0°C ümbrusse.

Teisipäeval (25.01) liigub üle Eesti madalrõhulohk ühes soojema õhumassiga, toob nii lund, lörtsi kui vihma ja tõstab üürikeseks õhutemperatuuri 0°C ümbrusse. Kuid tõenäoliselt juba õhtul tungib loodevoolus uuesti külmem õhumass sisse.

Kolmapäeva (26.01) öö on üle liikuva kõrgrõhuharja mõjul sajuta, mõõduka läänekaare tuulega ja karge, -10°C lähedase õhutemperatuuriga. Päeval läheneb merelt madalrõhulohk ühes sajupilvedega. Lõunakaare tuul tugevneb ja külm tõmbub tagasi, saartel tõuseb õhutemperatuur 0°C ümbrusse.

Miks on aga talvel ilm muutlikum kui suvel, selgitab keskkonnafüüsik Marko Kaasik Maa Elu ilmaloos. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles