Uus nädal pakub nii käredat külma kui ka lörtsisadu

maaelu.postimees.ee
Copy
Uuel nädalal on ilm üsna heitlik.
Uuel nädalal on ilm üsna heitlik. Foto: Margus Ansu

“Lähinädalate ilm paistab jätkuvat ­samas laadis, kiiresti vahelduvate madalrõhkkondade ja nendevaheliste kõrg­rõhuharjade taktis. Väga külmaks ega ­pikalt sulaks ei lähe ja lund sajab juurde,” kirjutab keskkonnafüüsik Marko Kaasik Maa Elus.

Riigi ilmateenistuse andmetel liigub laupäeva (8.01) öösel üle Eesti lauge kõrgrõhuhari. Öö hakul on tuul vaikne ja taevas selgem ning õhutemperatuur langeb sisemaal -20°C ümbrusse, saartel on kuni -10°C.

Pärast keskööd tõmbub taevas pilve, saartele jõuab lumesadu ja laieneb mandrile, teeb tuisku, lõunakaare tuul tugevneb ja õhutemperatuur tõuseb. Päevaks laieneb madalrõhkkonna serv mere idarannikule, lisandub lund, on tuisku. Õhutemperatuur tõuseb mandril -2..-8°C-ni, Virumaal jääb -10°C ümbrusse. Saartel tõuseb pärastlõunal õhutemperatuur 0°C ümbrusse ning sajab enam ka lörtsi, vastu Läänemerd ka vihma. Liiklustingimused on taas halvad.

Pühapäeval (9.01) madalrõhkkond nõrgeneb, aga katab servaga veel ka Läänemere idarannikut. Öösel sajab aeg-ajalt sajab lund, saarte rannikul ka lörtsi. Tuul pöördub lõunakaarest idakaarde ja nõrgeneb. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..-5, Eesti idaosas kuni -8°C, õhtu poole langeb.

Esmaspäeval (10.01) madalrõhkkond hääbub ja tõusva õhurõhu foonil üksikuid lumehooge. Tuul pöördub põhjakaarde ja on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -3..-9°C piires, selgineva taeva korral langeb öösel alla -10°C piiri.

Teisipäeva (11.01) öö on kõrgrõhuvööndi mõjul rahulik, sajuta ja käreda külmaga. Päeval suureneb lääne poolt madalrõhkkonna surve, lõunakaare tuul tugevneb, aga tänaste arvutuste kohaselt jõuab sadu alles õhtul saartele. Ilm püsib talviselt külm.

Kolmapäeval (12.01) liigub madalrõhkkond üle Nordkapi ja selle lõunaserva mööda liigub üle Eesti sajuala, mis algab lumesaju ja tuisuga ning läheb lääne poolt alates järk-järgult üle lörtsiks ja vihmaks. Tuul pöördub kagust ja lõunast edelasse ning on tugev. Öö hakul on veel mõõdukalt külm talveilm, pärast keskööd tõuseb õhutemperatuur saartest alates üle 0°C ja päev on juba enamasti plusspoolel.

Neljapäeval (13.01) lisandub läänekaarest soojust ja niiskust. Sajab lörtsi ja vihma. Lõõtsub tugev läänekaare tuul. Õhutemperatuur on enamasti plusspoolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles