VÄLISMAALT Ühendkuningriigi tootjad soovivad lõpetada sealiha impordi paljudest EL-i riikidest

maaelu.postimees.ee
Copy
Põrsad.
Põrsad. Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja

Ühendkuningriigi valitsusel palutakse lõpetada sealiha import Euroopa Liidu riikidest, kus on kinnitatud sigade Aafrika katku juhtumeid, kuna kardetakse haiguse jõudmist Ühendkuningriiki.

Surmav sigade haigus levib praegu koduloomade seas üle Saksamaa ning seda on leitud ka Belgias, Rumeenias ja Poolas. See on rängalt tabanud ka Aasia riike, sealhulgas suuri seakasvatusriike nagu Hiina ja Vietnam, kirjutab FarmingUK.

Põllumajandustootjate ühendus NFU Scotland on kirjutanud valitsusele, et lõpetada import riikidest, kus on registreeritud sigade Aafrika katku juhtumeid.

Kui meetmeid kasutusele ei võeta, on sigade katku riiki jõudmise oht nende hinnangul väga kõrge ja võib hävitavalt mõjuda kogu seakasvatussektorile.

NFU Šotimaa president Martin Kennedy tunneb tõsist muret tootjate olukorra halvenemise pärast. “Alates 2021. aasta jaanuarist ei ole EL-i sealiha importi Ühendkuningriiki kontrollitud,” ütles ta. “Ajal, mil meie riiki ähvardab tõsine bioloogiline oht, ei saa see jätkuda.”

Ühing on süüdistanud valitsust selles, et ta ei ole seni midagi ette võtnud, kuna kardetakse kaubandus- ja koostöölepingute pärast. “Meile on öeldud, et meetmed on lubatud, kui Euroopal on raskusi haiguspuhangu ohjeldamisel. Pärast arutelusid Euroopa kolleegidega leiame, et see olukord on käes,” lisas Kennedy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles