Parima talu tiitli saajaid üllatati nende enda koduõuel

maaelu.postimees.ee
Copy
Parima talu tiitli andis pererahvale üle maaeluminister Urmas Kruuse (vasakul).
Parima talu tiitli andis pererahvale üle maaeluminister Urmas Kruuse (vasakul). Foto: Teele Üprus

Täna pärastlõunal tegi maaeluminister Urmas Kruuse ning parima talu hindamiskomisjon üllatusvisiidi Järvamaale, Jõeääre tallu. Kui pererahvas arvas, et žüriil on tarvis ringkäiku korrata, siis tegelikult mindi tallu selleks, et neile "Parim talu 2021" tiitel üle anda.

Urmas ja Laivi Laks hakkasid ametlikult talu pidama 1999. aastal. Praegu kasvatatakse 4,7 hektaril kartulit ja ligemale kahel hektaril köögivilju. Köögiviljapõllult leiab kõike, mille peale tulla annab, nuikapsast kõrvitsani ja sibulast peedini.

Aastaring algab Jõeääre talus veebruari lõpus, kui algab taimekasvatus. Mai algusest kuni jaanipäevani on põhirõhk taimemüügil, saab nii lille- kui ka köögiviljataimi. Pärast jaanipäeva läheb lahti saaduste müük. Müük käib Paide turul, Türi OTTis ja oma kodus.

„Oleme omal käel, ainult oma pere jõududega abilisteta mitu aastakümmet toimetanud ja talu täiesti nullist üles ehitanud. Üks poegadest on maa- ja teine tehnikausku, täna ongi peamine küsimus, et neil oleks piisavat põhjust ja motivatsiooni talu edasi vedada,“ märkis Jõeääre peremees Urmas Laks.

Maaeluminister Urmas Kruuse ütles Jõeääre talus peaauhinda üle andes, et peretalud on olulisel kohal maaelu edendamisel. „Kindlasti kõik konkursile esitatud talud on tunnustust väärt, kuid Jõeääre talu pälvis hindajatelt ühehäälse toetuse,“ lausus Kruuse.

„Jõeääre on hea näide, et edukas olemiseks ei pea ilmtingimata olema suurtootja. Lisaks tuleb eraldi esile tõsta, et talu peremees ja perenaine löövad kaasa külaelu ja kogukonna edendamisel,“ ütles ka Taluliidu juhatuse esimees Kalle Hamburg.

Parimaid tunnustati neljas kategoorias

  • PARIM TALU 2021 – Jõeääre talu
  • PARIM NOORTALUNIK 2021 – Uustla talu
    Saaremaal Uustla talus elab ja tegutseb Siim Sooäär koos oma elukaaslase Margiti ja kahe lapsega – kuueaastase tütre ja alla aastase pisipojaga.

    Uustla talu sai alguse juba 1990ndatel aastatel mil Siimu ema Liia Sooäär alustas Eesti Maakarja tõugu lehmade kasvatamisega. Kaheksa aastat tagasi võttis Siim aga emalt talupidamise üle ning asusid koos kaasaga jätkama ema loodut. Hetkel kasvab Uustla talus Eesti Maatõugu veiseid, 19 lüpsilehma ja 20 noorlooma. Noortel oli juba algusest peale mõte, et senise ainult ühistusse müümise asemel soovivad nad hakata piima ise väärindama. Kogu protsess võttis küll aega, kuid oma esimese grilljuustu said noored oma väikeses juustukojas valmis sel kevadel.

    Kuna väiketootjal on oma tooteid saarelt mandrile natuke keeruline transportida, siis müüakse Uustla talu grilljuustu enamasti Saaremaa restoranides ja ka talupoodides. Kogu piima noored veel siiski ise ei suuda väärindada, seega umbes pool läheb ühistule müügiks. Talus on kokku kaks töötajat, loomatalitaja ja juustumeister. Margit tegeleb peamisel on loomade ja juustuteoga, Siimu ampluaa on põllud, kõrvalmajas elav ema on noortel abiks.

  • PARIM ALTERNATIIVTALU 2021 – Alpakafarm OÜ
    Alpakafarm OÜ sai alguse pea 10 aastat tagasi kui Kai Ødegårdstuen ja Pärnust pärit Kaja Varmison ostsid endale Pärnumaal asuva Kännu talu. Algul oli paaril plaanis ehitada talu vaid suvekoduks, see mõte aga muutus kiiresti. Esimesed alpakad jõudsid Inglismaalt Eestisse 2012. aasta mais, tänaseks on talus kokku 140 looma, keda kõiki teab pererahvas nimepidi. Lisaks armsatele alpakadele, saab talus tutvuda ka laamade ja guanakodega, kitsede, minilammaaste, Vallais' mustnina lammaste, merisigade, küülikute ja väikese Benneti känguruga. 2015. aastal osteti ära ka naabertalu ning sellega saadi maad juurde – põhiline külastajate liikumine toimubki nüüd endistel naabertalu aladel. Õuel on suur talupood, kus leidub palju erinvaid alpakavillast tooteid. Alpakasid pügatakse ühe korra aastas ja seda teeb Kaja ise koos talitaja abiga.
     
  • PARIM TOOTMISTALU 2021 – Viinamärdi talu
    Tartumaal Nõo vallas asuv Viinamärdi talu on ligi 100 aastat vana, kuid talu ärkas uuesti ellu 2013. aastal, kui Denis Pretto ja Annemari Polikarpus soetasid Tartumaale vana taluhäärberi. Maale kolimist toetas ka mõlema põllumajandusharidus ja tuline soov tegeleda loomadega. 2017. aasta kevadel saabus Prantsusmaalt Viinamärdi tallu Lacaune tõugu piimalambad, kes olid esimesed seda tõugu lambad Eestis. Tänaseks on karjas kokku 150 lammast. Viinamärdi talu tootmishoone ja lambalaut rajati elumajast paarisajameetri kaugusele, kus alustati 2018. aastal ainulaadsete itaaliapäraste juustude valmistamist. Tänaseks toodab Viinamärdi talu väga palju erinevate maitsetega lambapiima tooteid – jogurtid, itaaliapäraseid juustud ja ka imemaitsev gelato. Kogu tooraine tuleb töödelda ümber, sest eestlasel ei ole huvi lambapiima vastu. Viinamärdi talul suuri laienemisplaane ei ole, kuid mõtted kõiguvad oma poe suunas millest tuntakse puudust. Sealt saaksid möödasõitjad talu toodangut osta ja süüa itaaliapärast gelatot, mida aasta tagasi valmistama hakati. Talu perenaine Annemari on Agroturismi nõuandvakoja liige ja Viinamärdi talu tooted kannavad Ehtne Talutoit kaubamärgist.

Augusti esimesel nädalal tuuritas viieliikmeline žürii mööda Eestit, et leida tänavune parim talu. Kolme päeva jooksul külastati kaheksat talu kuues maakonnas ja nähti väga eriilmelisi talusid.

Hindamiskomisjoni kuulusid Gelis Pihelgas (Taluliit), Karolin Lillemäe (Maaeluministeerium), Teele Üprus (Maa Elu), Lii Sammler (Maaleht) ja Madis Reinup (Maaelu Edendamise Sihtasutus).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles