Uus nädal tuleb vesine: sajab nii vihma, lörtsi kui lund

maaelu.postimees.ee
Copy
Sajab nii vihma, lund kui lörtsi.
Sajab nii vihma, lund kui lörtsi. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

“November on pakkunud nii imelisi kargeid kui ka rekordiliselt sooje päikeselisi ilmu – ikka kõrgrõhkkonna mõjul. Mõneks ajaks on ülekaalus madalrõhkkonnad, mis toovad ookeanilt soojust ja niiskust. Aga nädala pärast võib minna märksa külmemaks ja lisanduda talvemärke. Sel juhul peab õhuringlus tunduvalt muutuma, et põhjast pääseks külm õhk lõunasse liikuma,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik Maa Elu ilmaloos.

Milline ilm on aga lähipäevadel? Riigi ilmateenistuse andmetel hakkas reede südaöö paiku on merelt liikumas uus väike pööris, mis tõi mitmele poole lörtsi ja vihma. Päeval on sajuhooge kohati, kuid juba pärastlõunal läheneb Põhjalahelt uus osatsüklon ühes tiheda vihma ja lörtsisajuga. Suurema osa ajast puhub mõõdukas läänekaare tuul, kuid õhtul tugevneb saartel kiiresti lääne- ja loodetuul. Õhutemperatuur on öösel -2..+2, rannikul kuni +5°C, päeval on +2..+5, saartel ja läänerannikul +6..+10°C.

Laupäeva (20.11) öö hakul kihutab see osatsüklon üle Eesti itta ja toob tiheda vihma- ja lörtsisaju ning paisutab loodetuule sisemaal puhanguti üle 15, rannikul kuni 25, Hiiumaal ja mandri looderannikul võivad kesköö paiku puhangud ligi 30 m/s tõusta, hommikul annab tormituul järele.

Päeval on lörtsi- ja vihmahooge hõredalt ja põhiliselt vaid idapoolsetes maakondades.

Päeval on lörtsi- ja vihmahooge hõredalt ja põhiliselt vaid idapoolsetes maakondades. Loodetuul on tugev õhtuni, siis tõmbub tasapisi tagasi. Õhuvool pöördub loodesse ja õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..+6°C, saartel kraad-paar enam.

Pühapäeval (21.11) jätkub madalrõhuala lääneservas põhja poolt külmema õhu sissetung ning õhutemperatuur on öösel -1..+3, saarte rannikul kuni +5, päeval on +1..+6°C. Kohati sajab hooti lörtsi ja vihma. Puhub valdavalt mõõdukas läänekaare tuul.

Esmaspäeva (22.11) öösel teeb ilma veel madalrõhuala edelaserv. Öösel sajab mitmel pool lund, saartel ka lörtsi ning puhub tugev loode- ja põhjatuul. Päeval tugevneb lühiajaliselt väike kõrgrõhuhari ja lumehooge on hõredamalt. Tuul nõrgeneb, õhtul pöördub edelasse. Õhutemperatuur on 0..-5, saarte rannikul kuni +3°C.

Teisipäeval (23.11) liigub uus madalrõhkkond Gröönimaa külje alt Norra looderannikule, üks osa Põhja-Soome ja laieneb Läänemere ümbrusse ning toob meile lörtsi ja vihma, sisemaale algul ka lund. Lõunakaare tuul tõuseb tugevaks.

Õhutemperatuur on öö hakul -2..-8, edelatuulele avatud rannikul jääb üle 0°C, pärast keskööd veidi tõuseb, päeval on 0..-3, saartel ja läänerannikul kuni +5°C.

Kolmapäeval (24.11) kandub madalrõhkkonna serva mööda meile edelavoolus niiskust lisaks. Sajab nii vihma kui lörtsi, kui rohkeks sadu kujuneb, seda täpsustame järgnevatel päevadel. Õhutemperatuur on öösel -3..+3, päeval -1..+3°C.

Neljapäeval (25.11) läheneb Skandinaaviast uus aktiivne madalrõhkkond, tõstab lõuna- ja edelatuule väga tugevaks ning toob saju, mis algab lume ja lörtsina ning läheb päeval üle vihmaks. Öine õhutemperatuur jääb tõenäoliselt alla 0°C, päeval tõuseb plusspoolele ning sellistes ilmaoludes tuleb teedel libeduseks valmis olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles