Uus nädal tervitab nii vihma kui lörtsiga

maaelu.postimees.ee
Copy
Lörts
Lörts Foto: Liis Treimann

“Nädala alguse rekordiliselt soe päev tulenes öisest pilvekihist, mis hoidis hommikuni ilma sooja, kuid siis läks ilm selgeks ja päike hakkas maapinda soojendama – niigi soe õhk soojenes veelgi 5 kraadi võrra. Kuid paistab, et mõneks ajaks on soojarekordid ja nn suvepikendus otsas ja asemel pilves sajused ilmad, kuid talvemärke veel ei paista,” kirjutas meteoroloog Jüri Kamenik Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel saab nädalavahetusel Läänemere ümbruses valitsevaks tugev õhuvool läänekaarest, milles kanduvad üle Eesti vaheldumisi sajusema ilmaga madalrõhulohud ja nende järel muutub ilm üle kiirustavate kõrgrõhuharjade mõjul üürikeseks kuivemaks.

Ööl vastu laupäeva (6.11) on esialgu sadusid hõredalt, pärast keskööd aga läheneb merelt niiskema õhuga madalrõhulohk, jõuavad sajupilved, liiguvad sisemaale ning päeval sajab laialdaselt vihma, õhtu poole muutuvad sajud harvemaks, aga sekka võib ka lörtsi tulla. Puhub tugev läänekaare tuul. Õhutemperatuur jääb ööpäeva vältel suuremal osal Eestist vahemikku 4..7°C.

Ööl vastu pühapäeva (7.11) liigub üle selgema taevaga kõrgrõhuhari. Õhutemperatuur langeb sisemaal selgineva taeva korral alla 0°C, rannikul jääb 5°C-st kõrgemale. Läänekaare tuul tõmbub tagasi, aga seda vaid lühiajaliselt. Hommikul saartel ja Liivi lahe ääres pilvisus taas tiheneb ja hakkab vihma sadama. Tuul pöördub lõunasse ja kagusse, põhjarannikul itta ning tugevneb, sest Skandinaaviast on lähenemas uus aktiivne madalrõhkkond. Päevaks laieneb sadu üle Eesti, vihma sekka tuleb sisemaal ka lörtsi. Ilm on kõle, õhutemperatuur valdavalt alla 5°C, saartel ja õhtu poole ka mandri lõunaosas tõuseb 7..10°C-ni.

Esmaspäeva (8.11) öösel liigub madalrõhkkond Läänemerelt itta, selle täpsem trajektoor vajab veel täpsustamist, sest uute andmete kohaselt on madalrõhkkonna kese taas üle Eesti liikumas. Sel juhul katab Põhja-Eestit madalrõhkkonna külmem põhjaserv ja sadu tuleb alla nii vihma kui lörtsina ning puhub tugev kirdetuul, õhutemperatuur jääb napilt üle 0°C.

Lõuna-Eesti aga jääb soojemasse ja vesisemasse lõunatiiba, tuul on tasasem ja valdavalt lõunakaarest, õhutemperatuur on 5°C ümber. Päeval eemaldub madalrõhkkond Venemaale ja selle järel pöördub tuul kõikjal põhjakaarde ja on tõenäoliselt tugev. Põhjakaarest tungib sisse külmem õhumass ja sajuhooge on nii vihma kui lörtsina. Õhutemperatuur on 2..5°C piires.

Üksikuid sajuhooge jõuab mere kohal arenevaist pilvedest eelkõige rannikualadele ja alla tulevad need nii vihmana kui tahkel kujul vesise lume ja lumekruupidena.

Teisipäeval (9.11) eemaldub madalrõhkkond Venemaa keskoblastite poole ja selle järel kandub Läänemere äärde põhjakaarest külma juurde. Tõusva õhurõhu foonil pilved hõrenevad ja saju võimalus väheneb. Üksikuid sajuhooge jõuab mere kohal arenevaist pilvedest eelkõige rannikualadele ja alla tulevad need nii vihmana kui tahkel kujul vesise lume ja lumekruupidena. Põhjakaare tuul on tugevam öösel, päeval rahustab tugevnev kõrgrõhuhari tuule. Õhutemperatuur langeb öösel sisemaal -1..-4°C-ni, rannikul jääb napilt plusspoolele, päeval ulatub napilt üle 0°C, aga õhtu poole langeb kiiresti ning siis tuleb valmis olla libeduseks.

Kolmapäeval (10.11) sarnanevad teeolud talvistele tingimustele. Norra rannikule jõuab uus aktiivne madalrõhkkond, laieneb üle Skandinaavia Läänemere äärde ja tõstab edelatuule tugevaks. Taevas kattub pilvedega ja saabuv sadu algab lume ja lörtsina ning läheb siis saartest alates üle vihmaks, sest õhuvool pöördub edelasse ning saabub soojem õhumass. Öösel on õhutemperatuur suure tõenäosusega mandril veel alla 0°C, saartel ja läänerannikul tõuseb üle 0°C, päeva jooksul jätkub õhutemperatuuri tõus ka mandril.

Neljapäeval (11.11) katab Läänemere ümbrust madalrõhkkonna sooja õhuga lõunaserv ning õhutemperatuur on ööpäevaringselt üle 0°C. Puhub tugev edelatuul. Aeg-ajalt sajab vihma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles