Uus nädal toob hallaohu ja tugeva tuule

maaelu.postimees.ee
Copy
Sügishallaga kaetud loodus.
Sügishallaga kaetud loodus. Foto: Ove Maidla

“Vananaistesuvi, ehkki varane, lõppes võimsa äikesepuhanguga: tugevamad äikesed jäid lõunamaakondadesse, ka Matsalust pisut lõunasse ja ööl vastu esmaspäeva Pärnu kohale. Nüüd jääb hulgaks ajaks valitsema arktilise õhuga kõrgrõhkkond. Kui on niiskust, võib ilm pilvine olla, mis hoiab küll suuremad öökülmad õhus ära, aga päevad on seda jahedamad. Ajapikku võib õhk pisut soojemaks siiski minna,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel püsib laupäeval (18.09) Põhja-Euroopa kohal oleva kõrgrõhuala ja lõuna poolt survet avaldava madalrõhuala vastasseis. Ida- ja kirdetuul on ikka tugev. Tuule tugevnemine loob soodsamad tingimused laiguti pilvede hajumiseks. Õhuvool kannab kirde poolt külma juurde, öö on hallaohuga, päevane temperatuurifoon kerkib 9..13°C-ni.

Pühapäeval (19.09) tugevneb nii Euroopa põhjaaladel valitsev kõrgrõhuala kui lõunapoolne madalrõhuala ning kahe rõhuala piirimail puhub Eestis ikka tugev kirdetuul, mis ei vaibu veel ka esmapäeval (20.09). Taevas võib üsna halliks jääda ja esmapäeval võib Eesti põhjaosas ka veidi vihma sadada. Kirdevoolus lisanduvas külmas õhumassis on öösel hallaoht suur, päevasooja ülempiir jääb 10..12°C lähedale.

Esmaspäeval on öösel sisemaal selgem, saartel ja rannikul enamasti pilvine, aga olulise sajuta ilm. Puhub kirdetuul 5-10, põhjarannikul puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on kuni 10°C.

Päeval on ennelõunal mandril muutliku pilvisusega, pärastlõunal kõikjal enamasti pilvine ilm. Põhjarannikul võib kohati veidi vihma sadada. Õhutemperatuur on 7..11°C.

Teisipäeval (21.09) madalrõhkkond veidi taandub ja kõrgrõhkkonna mõju tugevneb. Tugevamat kirdetuult on veel põhiliselt põhjarannikul. Suuremat sadu ei tule, kuid põhjarannikul võib veidi vihma sadada. Öö on õhus nappide plusskraadide ja maapinnal hallaohuga, päevane temperatuurifoon jääb valdavalt alla 10°C.

Kolmapäeval (22.09) kõrgrõhkkonna mõju tasapisi väheneb ja kohatiste vihmahoogude võimalus suureneb ning seda eelkõige Eesti põhjapoolses osas. Tuul vaibub, aga ilm on endiselt väga kõle.

Neljapäev (23.09) on veel samuti väga jahe ja hallaoht on suur. Öö on eemalduva kõrgrõhuvööndi mõjul rahulik, päeval läheneb lääne poolt madalrõhkkond ja lõunatuul tõuseb tugevaks. Suuremat sadu veel ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles