Ilm teeb uuel nädalal suvisema pöörde

maaelu.postimees.ee
Copy
Sügis.
Sügis. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

“Ilm on pakkunud üha enam sügisemärke: rohkesti pilvi, sademeid ja jahedust. Ent nüüd toimub pööre suvesse tagasi: Läänemere õhuruumi on jõudnud aktiivne madalrõhkkond, mis jääb Läänemere lõunaosa kohale ankrusse. Selle põhjaservas tiritakse kagust troopika lähemale,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma Maa lu ilmaloos.

Kamaniku sõnul saame osa umbes 20kraadisest õhusoojast, kui päikest, siis enamgi. Niiske õhu ja pilvise ilma tõttu jääb siis öiseks piiriks ~15 °C.

Riigi Ilmateenistuse andmetel jääme nädalavahetuseks lõunapoolse madalrõhuala põhjaserva, millele põhja poolt avaldab vastuseisu kõrgrõhuvöönd. Nii on kirdetuul jätkuvalt üsna jõuline ja ida- ning kaguvoolus saabuvad meile üha uued ja uued vihmarasked pilvemassid, aga ka soojem õhumass.

Laupäeva (28.08) öösel on Põhja-Eesti pilvi vähe ja ilm sajuta, Lõuna-Eestis on pilvisem ja kohati sajab vihma, eriti vihmane on öö Saaremaal.

Päeval on sajuhooge kohati ja peamiselt jäävad need lõunapoolsesse Eesti ossa. Puhub mõõdukas rannikul tugev kirde- ja idatuul. Õhutemperatuur on öösel 10..16, päeval 18..22°C.

Pühapäeva (29.08) öösel liiguvad uued vihmapilvede vööndina lõuna poolt põhja poole ja päev tuleb mitmel pool hoovihmaga, tugevamad on sajuhood öösel ja ennelõunal. Puhub mõõdukas ida- ja kirdetuul. Õhutemperatuur on öösel 10..16, päeval 17..21°C.

Esmaspäeval (30.08) areneb madalrõhualal Poola kohal uus kese ja selle lohk ühes tiheda vihmaga liigub üle Eesti. Suurem osa ööst on sajuta, kuid vastu hommikut jõuab Kagu-Eestisse uus sajuala, mis päeval liigub loode suunas. Puhub mõõdukas kirdetuul. Õhutemperatuur on öösel 10..16, päeval 16..20°C.

Teisipäeval (31.08) jääme madalrõhuvööndisse. Hoovihma sajab laialdaselt. Puhub valdavalt kirde- ja põhjatuul. Õhutemperatuur on öösel 10..16, päeval 16..20°C.

Kolmapäeval (1.09) ulatub meile Briti saartelt kõrgrõhuala idaserv. Öö hakul sajab kohati hoovihma, on udu, päev tuleb valdavalt sajuta. Puhub mõõdukas põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 9..13, rannikul kuni 16, päeval 16..19°C.

Neljapäeva (2.09) öösel jääme veel kõrgrõhuala idaserva kaitse alla, kuid päeval läheneb loodest juba uus aktiivne madalrõhkkond. Öö on sajuta, päeval jõuab Loode-Eestisse vihm. Tuul pöördub päeval edelasse ja tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 8..14, kohati sisemaal langeb 5°C-ni, päeval 15..18°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles