Esmaspäeval saabuvat palavust jagub nädalaks

maaelu.postimees.ee
Copy
Praeguste prognooside kohaselt jõuab neljapäevaks  Läänemere äärde madalrõhkkond ühes niiskema õhumassi, sajuhoogude, äikese ja pisut lahedama õhumassiga.
Praeguste prognooside kohaselt jõuab neljapäevaks Läänemere äärde madalrõhkkond ühes niiskema õhumassi, sajuhoogude, äikese ja pisut lahedama õhumassiga. Foto: Elmo Riig

“Perutav suvi on nüüd tuure maha võtnud ja pakub meile mõõduka suvesoojaga nädalat. Nädalaid kestnud tavatu kuumuse tõttu võib praegune ilm mõjuda päris kõledana, ometigi on see Harju keskmine südasuvi. Siiski ilm selliseks ei jää, vaid uuel nädalal on 32kraadine palavus tagasi,” kirjutas meteoroloog Jüri Kamenik oma iganädalases Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel tugevneb laupäeval (24.07) Läänemere ümbruses kõrgrõhuala. Ööks taevas selgineb, päevaks aitab kõrvetav päike pilverünkadel taevasse tõusta, aga sadu neist tulemas pole. Õhk jahtub öösel alla 10°C, vaid tuulepealsetel rannikualadel on soojem, päeval tõusevad termomeetrinäidud 20..25°C-ni, põhjarannikul on jahedam.

Pühapäeval (25.07) jääb kõrgrõhuala Läänemere ümbrust katma ja ilm püsib sajuta ning tuul on sisemaal tasane, põhjarannikul pisut tuntavam. Selge ööga langeb õhutemperatuur 10°C ümbrusse, päeval on vaid õhukesi kõrgeid pilvi ja läänekaarest lisanduvas soojas õhumassis tõusevad termomeetrinäidud 24..27°C-ni, üksnes meremõjuga rannikul on lahedam.

Esmaspäeval (26.07) nihkub kõrgrõhkkond Venemaale, aga selle serv katab Läänemere idarannikut. Õhuvool pöördub lõunakaarde ja kannab meile uuesti väga sooja õhumassi. Esialgu on niiskust vähe ja taevas laialdaselt selge. Tuul on nõrk. Öine õhutemperatuur langeb alla 15°C, päevasoe kerkib 25..30°C-ni, vaid rannikule toob briisituul pisut värskust.

Teisipäev (27.07) jätkab kõrgrõhkkonna servas kuuma ja sajuta ilmaga. Öö on laialdaselt selge, termomeetrinäidud langevaid napilt alla 20°C, päeval aitab aga kõrvetav päike 28..32°C-ni kerkida.

Kolmapäeva (28.07) öö on kas selge või õhukese pilvekihiga ja kuiv ning nõrga tuulega. Õhutemperatuur langeb vaid veidi alla 20°C. Päeva jooksul laieneb Läänemerele madalrõhkkond ja selle serva mööda jõuab ka idarannikule niiskust ning suureneb hoovihma ja äikeseoht. Idakaare tuul muutub tuntavamaks.

Kui vihmahood jõuavad juba ennelõunal, siis tõuseb kuumus vaid Eesti idaservas veel 30°C ümbrusse

Kui vihmahood jõuavad juba ennelõunal, siis tõuseb kuumus vaid Eesti idaservas veel 30°C ümbrusse. Kui aga sadu hilisemaks jääb, siis kerkivad termomeetrinäidud laialdaselt üle 30°C.

Tänastel andmetel jõuab neljapäevaks (29.07) Läänemere äärde madalrõhkkond ühes niiskema õhumassi, sajuhoogude, äikese ja pisut lahedama õhumassiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles