Tõhusa sääsepeleti kaks toimeainet on hindamisel

maaelu.postimees.ee
Copy
Kui Therma­cell keset lauda töötamas, siis laua ümber istujaid sääsed ei piina, aga mõni meeter eemal juba küll.
Kui Therma­cell keset lauda töötamas, siis laua ümber istujaid sääsed ei piina, aga mõni meeter eemal juba küll. Foto: Riina Martinson

Hiljuti lõpetas Soome telkimis- ja välivarustuse jaemüügikett Patioaitta populaarse sääsetõrjevahendi Thermacell müümise pärast sotsiaalmeedias levinud väiteid, et seadmed võivad olla keskkonnale kahjulikud. Eriliselt on Soome meedias küsimusi tekitanud seadmes kasutatav aine alletriin, mis on tootja andmetel sünteetiline koopia looduslikust sääsetõrjeainest, mida on leitud krüsanteemidest.

Terviseameti meedianõunik Merilin Vernik selgitas, et nii toimeaine heakskiitmise kui ka mitte heakskiitmise otsused rakenduvad Euroopa Liidu üleselt. Praegu on kaks Thermacelli toimeainest nn üleminekufaasis ehk insektitsiidis kasutatavad toimeained pralletriin ja d-alletriin on veel biotsiidimääruse nr 528/2012 (BPR) alusel hindamisel. Hindamistulemustest lähtuvalt toimeaine kasutamiseks insektitsiidis kas kiidetakse heaks või mitte.

Seadet tohib vastavalt EL-i biotsiidimäärusele  üleminekuajal müüa. “Senikaua kuni toimeaine on veel hindamisel, järgib iga liikmesriik oma riikliku seadusandlust. Eestis kehtib biotsiidiseadus ja biotsiidiseaduse alusel üleminekuperioodil tuleb terviseametis registreerida turul kättesaadavaks tehtavad ja kasutatavad biotsiidid,” selgitas ta. Nii on ka seadme puhul tehtud.

Juhul, kui toimeaine kasutamist heaks ei kiideta, siis seda toimeainet enam ei ole biotsiidis vastavas tooteliigis lubatud kasutada. Toimeaine heakskiitmise korral peavad tootjad või nende esindajad esitama BPR kohase biotsiidi loa taotluse ning loa taotluse menetlemise käigus hinnatakse biotsiidi riske inimeste tervisele ja keskkonnale.

  • Toimeaine heakskiitmise või mitte heakskiitmise otsus avalikustatakse Official Journalis
  • Otsusega määratakse ka heakskiitmise kuupäev, mis ajaks peavad taotlejad, kes üldjuhul on biotsiidi tootjad, esitama BPR kohase riikliku või liidu loa taotluse.
  • Mitteheakskiitmise otsuse korral rakendub BPR artikkel 89 lõige 2 ning otsuse jõustumise kuupäevast 1 aasta jooksul tuleb seda toimeainet sisaldavate biotsiidide EL-i turul kättesaadavaks tegemine lõpetada.

Mida aga teisi sääsetõrjevahendeid kasutades meeles pidada? Verniku sõnul ei tohi kindlasti end sääsetõrjevahendiga kokku määrides liialdada. Vahendit peaks kandma väikesele osale katmata nahast ning õhtul tuleb kasutatud sääsemürk nahalt vee ja seebiga maha pesta!

“Laste puhul on mõistlik vältida pihustatavate tõrjevahendite kasutamist, kuna sel moel on võimalik mürgi sisse hingamine,” tõi ta välja.

Rohkem infot on koondatud ameti mürgistusteabekeskuse leheküljele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles