Nädalavahetuse vihmahood toovad paariks päevaks jahedama ilma

maaelu.postimees.ee
Copy
Mitmel mool Eestis võib sadada hoovihma.
Mitmel mool Eestis võib sadada hoovihma. Foto: Arvet Mägi

“Südasuvine soojus esialgu kestab. Samuti areneb põud – ehkki mõnes kohas on hoovihma sadanud ja äikest olnud, siis enamikus kohtades mitte. Ka lähiajal ei ole ulatuslikku sadu tõenäoliselt oodata, ehkki pühapäeval võivad hoovihmad ilma jahenemist saata üsnagi mitmel pool,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma iganädalases Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel on laupäeva (12.06) öö mandril sajuta, laialdaselt selge taevaga ja nõrga lõunakaare tuulega. Õhutemperatuur on 9..14°C. Saartele lisandub pärast keskööd pilvi ja lõunatuul muutub tuntavamaks ning õhutemperatuur jääb 15°C ümbrusse.

Päeval laieneb üle Läänemere madalrõhkkonna serv ning saartel tõmbub taevas paksemasse pilve, jõuab tihedam vihmasadu, mis edasi läänerannikule liigub. Mandri sisealadel koguneb jõudsalt rünksajupilvi. Sajab hoovihma, on äikest. Õhtu poole liigub laussadu Lääne-Eestist edasi ida poole. Lõuna- ja edelatuul ulatub puhanguti 12-13 m/s. Õhutemperatuur on saartel ja läänerannikul 15..18, mandril 19..24°C, õhtul ilm jaheneb.

Pühapäeval (13.06) liigub madalrõhulohk Eesti kohalt aeglaselt ida poole. Saartel on vihma võimalus juba väiksem, mandril on laialdaselt vihmahooge.

Pärastlõunal lääne polt alates pilved hõrenevad ja saju võimalus väheneb. Tuul pöördub saartest alates läände ja loodesse ning tugevneb puhanguti 14 m/s, päeval Lääne-Eesti rannikualadel 17-18 m/s. Õhutemperatuur jääb öösel 10°C-st kõrgemale, päeval piirdub 15..19°C-ga, Kagu-Eestis tõuseb 20°C ümbrusse.

Esmaspäeval (14.06) liigub üle Eesti kõrgrõhuhari. Pilvi on vähe ja ilm sajuta. Öö on veel tugeva loodetuulega, päeval puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval tõuseb 20°C ümbrusse, rannikul on jahedam.

Teisipäeval (15.06) liigub üle Skandinaavia ja Soome uus ja võrdlemisi aktiivne madalrõhkkond ning selle lõunaserv laieneb üle Eesti, toob meile hooti vihma ning tõstab edela- ja läänetuule tugevaks. Õhutemperatuur on öösel 10..15, päeval jääb sajusema ilma korral piiriks 20°C. Kui tihedam sajuala meile ei jõua, siis tõuseb paar-kolm kraadi kõrgemale.

Kolmapäeva (16.06) öö hakul tõmbub madalrõhkkond ühes sajupilvedega Venemaale ning selle järel tõusva õhurõhu foonil tugevneb Skandinaavia kohal kõrgrõhuala, mis laieneb päeval üle Eesti. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval 19..24°C.

Neljapäeval (17.06) suundub kõrgrõhkkond Venemaa poole, aga selle lääneserv hoiab meie ilma sajuta ja võrdlemisi selge taevaga. Lõunakaarest tuleb sooja juurde ning öine õhutemperatuur on 10°C ümber, päevasoe kerkib 25°C lähedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles