Juuni alguse kuivad ilmad võivad teed rajada põuale

maaelu.postimees.ee
Copy
1. juunil algab ametlikult rannahooaeg. Just sellest päevast alates luba ilmateenistus taas suvisemaid õhutemperatuure.
1. juunil algab ametlikult rannahooaeg. Just sellest päevast alates luba ilmateenistus taas suvisemaid õhutemperatuure. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

“Kui see nädal on veel vesine, siis paistab, et kuu lõpp toob kuiva ja selge ilma. Esialgu on ilm päris jahe, kuid läheb juuni alguses soojemaks. See võib tähistada põuaperioodi algust, nii et praegune vihm on põua ennetamiseks või vähemalt edasilükkamiseks hädavajalik. Tugevaid öökülmi ega lund, nagu mõnel aastal juhtunud, ei paista. Aga rannahooaja ametlik algus 1. juuni paistab ühtivat üpris hästi suveilmade uuesti tulekuga,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma iganädalases Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel liigub laupäeva (29.05) öösel väheaktiivne kitsuke madalrõhulohk Soome lahelt üle Eesti lõunasse. Öösel on sajuhooge tihedamalt Põhja-, eriti Kirde-Eestis, pärastlõunaks jõuab sajupilvede vöönd Lõuna-Eestisse.

Päeval suureneb loode poolt kõrgrõhuala mõju ning Lääne-Eestis jääb ilm kuivaks. Puhub mõõdukas põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 3..8, maapinnal langeb kohati 0°C-i lähedale, päeval 13..17, kohati rannikul 11°C.

Aga rannahooaja ametlik algus 1. juuni paistab ühtivat üpris hästi suveilmade uuesti tulekuga.

Pühapäeval (30.05) on meie kohal kõrgrõhuala kirdeservas. Ilm on selge ja sajuta ja nõrga muutliku tuulega ilm. Õhutemperatuur langeb öösel 2..6, maapinnal kohati 0..-3°C-ni, rannikul kuni 9, päeval 14..17, rannikul kohati 11°C.

Esmaspäeval (31.05) on eesti kohal nõrk kõrgrõhuvöönd. On sajuta nõrga muutliku tuulega ilm. Õhutemperatuur langeb öösel 2..6, maapinna lähedal langeb kohati 0°C-ni, rannikul kuni 9, päeval 15..19, rannikul kohati 12°C.

Teisipäeval (1.06) on Eesti kohal kõrgrõhuala ja ilm püsib sajuta. Tuul nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur öösel 4..9, päeval 18..22, rannikul 12..15°C.

Kolmapäeval (2.06) eemaldub kõrgrõhuala Venemaale, kui selle lääneservas võib meil kohati hoovihma sadada. Õhutemperatuur öösel 7..12, päeval 18..22, rannikul 12..15°C.

Neljapäeval (3.06) kõrgrõhuala lääneservas võib kohati hoovihma sadada. Õhutemperatuur öösel 6..11, päeval 18..22, rannikul 12..15°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles