Suvine soojus toob lähipäevadeks äikeselised ilmad

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Äike.
Äike. Foto: Kairo Kiitsak

Meteoroloog Jüri Kamenik kirjutas oma iganädalases Maa Elu ilmaloos, et nädala teises pooles tõmbus leitsakuline õhutemperatuur tagasi ja asendus mõõdukamaga (15…20 °C). Mandri sise­aladelt lisandub niiskust, nii et suureneb hoovihma- ja äikesevõimalus. “Tavaliselt on kevade esimeses pooles, märtsis ja aprillis äike seotud külma ja niiske õhuga, aga mais juba pigem palava ilmaga,” selgitas ta.

Reedel (14.05) tõmbub Riigi ilmateenistuse andmetel kõrgrõhkkond tagasi, sest Läänemere lõunavete kohale jõuab madalrõhkkond ja laieneb jõulisemalt üle Balti riikide. Lõunakaarest saabuvas niiskemas õhumassis areneb rünksajupilvi, mis toovad hoovihma, on ka äikeseoht. Puhub mõõdukas kagu- ja idatuul. Selgema ööga langeb miinimum 7..12°C-ni, päevane temperatuurifoon piirdub 13..18°C-ga, Eesti põhjaservas võib tõusta 20°C-ni.

Laupäeval (15.05) valitseb Läänemere õhuruumi väheaktiivne madalrõhuala. Öösel on sajuhooge hõredamalt ja võimalus on suurem Eesti läänepoolses osas, päeval sajab mandril hoovihma ja on äikest, saartel on saju tõenäosus väiksem. Tuul pöördub idakaarest läänekaarde ja on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval on 16..21°C, meretuulega rannikud on jahedad.

Pühapäeval (16.05) madalrõhkkonna mõju väheneb ja õige pisut tõusva õhurõhu foonil on ilm suurema sajuta. Tuul on nõrk ja valdavalt läänekaarest. Selgineva taeva all langeb öine õhutemperatuur 4..9°C-ni, päeval tõuseb 20°C ümbrusse, rannikualadel tuleb merevee jahedusega arvestada.

Päeval laieneb Läänemere lõunarannikult madalrõhkkonna serv ühes vihmapilvedega Eesti kohale, suureneb äikeseoht.

Esmaspäeva (17.05) öösel jääb ülekaalu kõrgrõhkkonna mõju, taevas on vaid õhuke kõrge pilvekiht ja ilm sajuta. Päeval laieneb Läänemere lõunarannikult madalrõhkkonna serv ühes vihmapilvedega Eesti kohale, suureneb äikeseoht. Tuul pöördub idakaarde ja tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval 17..22°C, tihedamate sajupilvede all langeb 15°C ümbrusse.

Teisipäeva (18.05) öösel sajab madalrõhkkonna mõjuväljas veel sagedasti vihma. Päeval on kõrgrõhuväli mõjusam, pilvekiht õhem ja ilm suurema sajuta. Tuul pöördub läänekaarde ja on mõõdukas. Õhutemperatuur on öösel 7..12, idapoolsetes maakondades võib paar-kolm kraadi kõrgem olla, päeval on 15..19°C, veealad hoiavad rannikualad jahedad.

Kolmapäeva (19.05) öö on kõrgema rõhuga foonil selgem ja sajuta ning vaikse ilmaga ning miinimum langeb 5°C ümbrusse. Päeval läheneb lõuna poolt väike madalrõhkkond ühes niiskema õhuga, mis pilvemassiks koondununa sajuhooge toob. Õhutemperatuur tõuseb 20°C lähedale, sajupilvede all ja põhjakaare tuulele avatud rannikualad on jahedad.

Neljapäeva (20.05) öösel jõuab madalrõhkkond Eesti vahetusse lähedusse ja päeval kaugeneb. Sagedased vihmahood tõenäoliselt pärastlõunal hõrenevad. Tuul tugevneb, aga suund võib muutuda, sõltuvalt sellest, kas keeris suundub otse üle Eesti või kaldub selle trajektoor pisut lääne või ida poole. Õhutemperatuuri madalaimad näidud langevad öösel 5°C lähedale, päevane maksimum võib piirduda 15°C-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles