Tõelist kevadet ennustatakse 10. aprillist

maaelu.postimees.ee
Copy
Krookused.
Krookused. Foto: Elmo Riig / Sakala

“Talve ja kevade intensiivne võitlus sagedaste sulamis- ja külmumistsüklitega on kestnud enam kui kuu aega. Kuid nüüd paistab, et ülekaalu jäävad plusskraadid ja vihm. Aeg-ajalt märja lume ja alla 0 °C tuleb siiski veel mõnda aega arvestada. Ilmselt nädalavahetusel on õhusooja üle 10 °C. Tõelist kevadet on Metsavana lubanud 10. aprillist. Elame, näeme!” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik om aiganädalases Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel koondub kõrgrõhkkond laupäeval Venemaale, lääne poolt läheneb aga madalrõhkkond. Kahe rõhuala piirimail üle Lääne-Eesti pilvelaamu, millest siin-seal vihma sajab. Mandri sisealadel on pilvi hõredamalt ja ilm sajuta. Lõunakaare tuul muutub päeva peale saartel tugevamaks. Õhutemperatuur öösel -3..+1, saartel kuni +3, päeval tõuseb sisemaal +8..+13°C-ni, tuulepealsel rannikul on märksa jahedam.

Pühapäeval (28.03) laieneb Skandinaaviast madalrõhkkonna serv üle Läänemere. Öösel tiheneb pilvisus Lääne-Eestis ja hakkab vihma sadama, sekka võib ka lörtsi tulla, hommikuks laieneb sadu idapoolsetesse maakondadesse.

Päeval liigub sajuvöönd edasi ida poole ning keskpäeval saartest alates pilved hõrenevad, õhtupoolikul on vihmahooge veel põhiliselt Ida-Eestis. Lõunakaare tuul püsib tugevana. Õhutemperatuur on öösel 0..+5, päeval +4..+9°C.

Esmaspäeva (29.03) öö hakul on kõrgema õhurõhu foonil mandril taevas laialdaselt selge ja ilm sajuta. Kuid algab lõuna- ja kagutuule tõus, sest uus aktiivne madalrõhkkond laieneb üle Läänemere. Saartel pilvisus tiheneb ja hakkab vihma sadama, hommikuks liigub sadu mandrile ja sisemaal tuleb sekka ka lörtsi. Päeval laienevad sajupilved üle maa. Puhub tugev lõunatuul. Õhutemperatuur on öösel -2..+1, hommikuks tõuseb, päeval on +3..+7°C.

Teisipäev (30.03) jätkub madalrõhkkonna lõunatiivas vihmahoogude ja tugeva tuulega. Õhutemperatuur on öösel +1..+6, päeval +5..+10°C.

Ööl vastu kolmapäeval (31.03) liigub üle kuivema ja selgema ilmaga kõrgrõhuhari ja puhub mõõdukas läänekaare tuul. Päeval jõuab Skandinaaviasse juba uus madalrõhkkond ja laieneb üle Läänemere. Toob meile vihma ja tõstab lõunakaare tuule taas tugevamaks. Õhutemperatuur on öösel -1..+3, päeval +5..+10°C.

Neljapäeval (1.04) kaugeneb madalrõhkkond Venemaale ja selle lohk ühes vihma- ja lörtsipilvedega liigub üle Eesti. Tuul pöördub läänekaarde ja algab jahedama õhu sissetung. Õhutemperatuur on öösel -1..+3, päeval +3..+8°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles