Uut nädalat saadavad kõle tuul ja talvised miinuskraadid (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Uuel nädalal on ilm üsna kõle.
Uuel nädalal on ilm üsna kõle. Foto: Marianne Loorents / Postimees

“Soojad ilmad said nüüdseks läbi ja peab arvestama tugeva tuule, talvise külma ja lumesadudega. See pole midagi üllatavat, sest märts võib olla ka talvekuu. Seega – elame, näeme,” kirjutas meteoroloog Jüri Kamenik oma Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel on laupäeva (6.03) öö kõrgrõhkkonna mõjul selge ja võrdlemisi nõrga loode- ja läänetuulega. Õhutemperatuur on -3..-9, Ida-Eestis kuni -12°C.

Hommikuks laieneb põhja poolt madalrõhkkonna serv Eesti poole. Loode poolt alates lisandub pilvi ja algab edelatuule tugevnemine. Päeval kattub taevas pilvedega, mis toovad lund ja lörtsi ning teeb ka tuisku, sest edelatuul paisub jõuliseks - sisemaal tõusevad puhangud kuni 17, saartel ja rannikul kui 20 m/s. Õhutemperatuur tõuseb -1..+3°C-ni. Liiklustingimused on halvad piiratud nähtavuse, libeduseohu ja tugeva külgtuule tõttu.

Pühapäeval (7.03) liigub madalrõhkkond üle Karjala Loode-Venemaa suunas ja selle servas sajab öösel aeg-ajalt lund ja lörtsi, tuiskab. Lääne-Eestis tuleb lühiajaliselt sekka ka vihma, on jäiteoht. Puhub jõuline edela- ja läänetuul, pärast keskööd pöördub kõikjal loodesse, puhanguid on sisemaal üle 15, saartel ja rannikul üle 20 m/s.

Õhutemperatuur on öö hakul -1..+3, hommikuks langeb -1..-6°C-ni. Päeval pilved hõrenevad ja sajuhooge on harvem. Loodetuul on keskpäevani väga tugev, siis hakkab nõrgenema. Õhutemperatuur on -1..-4, saarte rannikul vastu Läänemerd kuni +1°C.

Esmaspäeval (8.03) tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Öösel sajab veel kohati lund, päeval on pilvi hõredamalt ja ilm sajuta. Tuul puhub valdavalt põhjakaarest, öösel on saartel veel puhanguti tugev, päeval tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -5..-10, ida pool kuni -13, päeval -1..-6, Ida-Eestis kuni -9°C.

Teisipäeval (9.03) liigub kõrgrõhkkond Karjala ja Venemaa kohale, aga selle serv katab Eestit ning hoiab taeva selgema ja ilma sajuta. Öö on vaikne ja põhjakaarest lisanduva arktilise õhu tõttu on ilm väga külm - õhutemperatuur langeb saartel -5°C ümbrusse, mandril -7..-12, Eesti idapoolses osas -15°C-ni, päeval tõuseb -3..-8, saartel ja läänerannikul -1..-2°C-ni.

Öö vastu kolmapäeva (10.03) on kõrgrõhkkonna servas veel sajuta, mõõduka kagutuulega ja selgineva taeva all langeb õhutemperatuur langeb Lääne-Eestis -3..-9, idapoolses osas -10..-15°C-ni. Päeval laieneb üle Skandinaavia aktiivne madalrõhkkond, tõstab kagutuule väga tugevaks ja muudab enesetunde väga kõledaks. Õhutemperatuur tõuseb saartel ja läänerannikul 0..+3, mandri sisealadel -1..-5°C-ni. Jõuab lume- ja lörtsisadu, tuiskab.

Neljapäev (11.03) tuleb madalrõhkkonna servas sajune ja 0°C ümbruses tiirutava õhutemperatuuriga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles