Pühapäeval algab ilmarindel taas külmema õhu sissetung

maaelu.postimees.ee
Copy
Härmas kõrred.
Härmas kõrred. Foto: Eve Kõrts

“Ilmapäevikus on pööratud uus lehekülg. Õhk on kevadehõnguliselt soe. Siiski paistab, et märts toob ilma jahenemise ja ehk ka lumelisa. Aga enne jõuab ­lumi mõneltki poolt ilmselt täielikult ­sulada,” kirjutas meteoroloog Jüri Kamenik Maa Elu ilmaloos.

Kuigi nädalavahetusel alanud sula muutis ilma kevadiseks, pole talv Kameniku sõnul siiski lõppenud, aeg-ajalt tuleb mõni külmem ja lumisem periood vahele.

Riigi ilmateenistuse andmetel hoiab kolmapäeva (3.03) öösel üle liikuv kõrgrõhuhari ilma võrdlemisi selge taevaga, sajuta ja läänekaare tuul tõmbub üürikeseks veidi tagasi. Õhutemperatuur on saartel ja läänerannikul 0°C ümber, sisemaal -1..-5°C. Päeval püsib ka veel sajuta ilm.

Alles õhtul läheneb põhja poolt madalrõhkkonna serv ühes pilvedega ning põhjarannikul võib ka veidi vihma või lörtsi sadada. Edelatuul tõuseb puhanguti 14, õhtul Virumaa rannikul kuni 17 m/s. Õhutemperatuur tõuseb +2..+8°C-ni.

Neljapäeva (4.03) öösel liigub üle madalrõhulohk ühes sajupilvedega, millest tuleb vihma ja lörtsi, pärast keskööd ka lund. Hommikul põhja poolt alates tihedam pilvemass hõreneb ja suurem sadu lakkab. Tuul on algul veel tugev, puhub edelast ja läänest. Õhutemperatuur on öö hakul 0..+4°C.

Pärast keskööd pöördub tuul loodesse, algab külmema õhu sissetung ja hommikuks langeb õhutemperatuur 0..-5°C-ni. Päeval madalrõhulohk eemaldub, selgem taevas vaheldub pilvedega, millest kohati hoog lund tuleb. Puhub tugev loodetuul. Õhutemperatuur on -3..+1, õhtul langeb kõikjal alla 0°C.

Reedel (5.03) jääb Eesti läänepoolse kõrgrõhuala ja Venemaa madalrõhuala piirimaile ning meil on nii selgemat taevast kui lumehoogudega üle liikuvaid pilvi. Loodetuul tõmbub veidi tagasi. Õhutemperatuur on öösel -3..-9, päeval 0..-6°C.

Laupäeva (6.03) öö on kõrgrõhkkonna mõjul sajuta, selgema taevaga ja võrdlemisi nõrga loodetuulega. Õhutemperatuur langeb -5..-11°C-ni, üksnes vastu Läänemerd on 0°C lähedane.

Päeval läheneb põhja poolt madalrõhkkond ja tõstab edelatuule väga tugevaks. Taevas kattub pilvedega ja pärastlõunal hakkab lund sadama, õhtul muutub sadu tihedaks. Õhutemperatuur tõuseb -1..+3°C-ni.

Pühapäeval (7.03) liigub madalrõhkkond üle Karjala Venemaa keskoblastite suunas ja selle servas sajab öösel aeg-ajalt lund ja lörtsi. Puhub tugev lääne- ja loodetuul, mis sadu tuisuks keerutab. Päeval pilved hõrenevad ja sajuhooge jääb vähemaks. Loodetuul võib tugevana püsida. Õhutemperatuur on öösel -1..+4°C. Hommikul algab külmema õhu sissetung ning Põhja-Eestist alates õhutemperatuur päeva peale tasapisi langeb.

Esmaspäeval (8.03) tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Taevas on selgem ja lumehooge on vaid üksikuid. Tuul pöördub põhjakaarde ja nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -3..-8, Ida-Eestis langeb alla -10°C, päeval on -2..-7°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles