On huvitav, et jäätumisel väheneb jää soolsus, sest soolad ja teised ained ei seondu jää struktuuriga ja surutakse sealt välja. Seetõttu saabki soolasest veest tekkida suhteliselt mage jää. Siiski ei lähe soolad kohe jää seest välja. Aja jooksul ja temperatuuri langedes või selle madalana püsides muutub jää üha magedamaks.
Selle järgi, kas merepind lainetab või on sile, eristatakse kahte põhilist jää tekkimise rida. Kui veepind on sile või lainetab väga vähe, tekib alguses nn rasvjää (ka jääsupp). See meenutab õli ja rasva segu ning on tõhus lainetuse summutaja. Edasi muutub soodsate tingimuste jätkudes rasvjää niilaseks, mis kujutab endast õhukest, kuni kümnesentimeetrist pidevat, kuid elastset jääkoorikut. Esialgu tekib must ehk tume niilas, mis on väga õhuke, vaid mõni sentimeeter, kuid paksenedes muutub heledaks. Siis nimetatakse seda jäävormi valgeks või heledaks niilaseks, viimane saab ka lobjakast tekkida.
Seejärel tekib soodsatel tingimustel noor jää ja lõpuks kinnisjää, mida ilm mõjutab juba märksa vähem. Niilast ja noort jääd võivad hoovused ja tuuled lõhkuda ning lükata seega kinnisjää tekkimist edasi.
Teisiti kujuneb jää areng siis, kui meri on rahutu, tuuline: siis tekib alguses taldrikjää, mis tugeva tuule ja liikumise tõttu võib kuhjuda rüsijääks. Neist tuntuimad on rüsijää vallid rannikul.
Lahesoppides võib leida erinevaid jäätüüpe. Kuna ilm on praegu olnud kord külm, kord soe, võib mõnes lahesopis leida taldrikjääd ja rüsijääd, mõnel pool korraga niilast ja jääsuppi. Jäämaailma jõuab avastada kevadeni välja – eks aeg näitab, mis saab seekord merejääst ja kas tekivad rüsijäävallid.