Maratoninädalavahetusele järgneb lörts ja jäide

maaelu.postimees.ee
Copy
Tartu maraton saab peetud tõenäoliselt mõõdukates miinuskraadides, kuid uus nädal toob sula.
Tartu maraton saab peetud tõenäoliselt mõõdukates miinuskraadides, kuid uus nädal toob sula. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

“Pakaseline pahvak asendub juba nädala lõpuks märksa soojema ilmaga. Kui Tartu maraton saab peetud tõenäoliselt mõõdukates miinuskraadides ja tihedas lumesajus, siis uus nädal toob sulailma,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma iganädalases ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel laieneb laupäeval (20.02) madalrõhkkond servaga üle Läänemere. Öö on veel sajuta. Päeval sajab Eesti põhjapoolses osas kerget lund, hilisõhtul saartel ka lörtsi. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel saartel -4..-9, mandril -10..-15, Ida-Eestis kuni -20°C-ni, päeval tõuseb saartel ja läänerannikul -1..-6, sisemaal -8..-11°C-ni. °C °C.

Pühapäeval (21.02) laieneb madalrõhkkonna serv jõulisemalt üle Läänemere ning toob lumesaju, teeb tuisku. Päeva jooksul asendub lumi lörtsiga, lääne poolt alates tuleb sekka ka vihma. Jäiteoht on suur ja teed muutuvad libedaks.

Jäiteoht on suur ja teed muutuvad libedaks.

Õhutemperatuur on öösel saartel ja läänerannikul -2..+1, mandri lääneosas -3..-7, ida pool kuni -11°C, päeval tõuseb Lääne-Eestis kuni +3, ida pool on ennelõunal -1..-6, pärastlõunal tõuseb ja õhtuks tõuseb sealgi üle 0°C. Lõunakaare tuul on hommikul ja ennelõunal tugev, pärastlõunal nõrgeneb.

Tartu maratonile sõitjaile on Ilmateenistuse veebilehel igapäevaselt täpsustatav ilmaprognoos.

Esmaspäeva (22.02) öö on eemalduva madalrõhkkonna järel veel sajuhoogudega. Tuul pöördub läänekaarest kirdesse ja itta ning tugevneb. Hommikuks muutub taevas selgemaks ja õhutemperatuur langeb -1..-6, Kirde-Eestis -10°C ümbrusse, üksnes saartel ja Edela-Eestis võib jääda 0°C lähedale. Kui päeval suudab Venemaa kõrgrõhkkonna serv Eesti kohale laieneda, siis jääb kargem ilm ülekaalu ning temperatuur oluliselt ei tõuse. Kohati sajab lund, saartel ka lörtsi. Puhub tugev idakaare tuul.

Teisipäeval (23.02) jõuab Läänemere õhuruumi uus aktiivne madalrõhkkond ning toob lumesaju, päeval Lääne-Eestisse ka lörtsi ja saartele vihma. Kagu- ja lõunatuul tõuseb veel tugevamaks. Õhutemperatuuri on öösel saartel 0..-5, mandril -5..-10, Ida-Eestis kuni -15°C, päeval tõuseb saartel ja läänerannikul üle 0°C, mandri sisealadel -2..-7°C-ni, Ida-Eestis -10°C-ni.

Kolmapäeva (24.02) ööks toob madalrõhkkond sadusid nii lume kui lörtsina, Lääne-Eestis tuleb sekka ka vihma. Tuul pöördub läänekaarde ja nõrgeneb. Päev on kõrgema õhurõhu foonil sajuta ja rahulik. Õhutemperatuur on saartel 0°C ümber, mandril 0..-5, Ida-Eestis öösel kuni -10°C.

Neljapäeval (25.02) liigub üle Läänemere ümbruse madalrõhulohk ühes soojema õhumassiga. Lume ja lörtsina algav sadu läheb üle vihmaks. Lõunakaare tuul on mõõdukas, saartel ja rannikul tugevam. Õhutemperatuur on öö hakul saartel juba üle 0°C, mandril 0..-5°C, hommikuks tõuseb ja on päeval +1..+5°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles