Uus nädal kostitab arktilise külmaga

maaelu.postimees.ee
Copy
Pakaseline talveilm.
Pakaseline talveilm. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

“Jaanuari teise poole suur sula lund enamikus kohtades ära viia ei suutnud. Kuu lõpus läks ilm külmemaks ja praeguseks on südatalv rohke lumega taastunud. Praegu paistab, et sulailmu enne kuu lõppu ei tule. Ilm läheb esialgu külmemaks, aga kas kuskil saab ka pakasepiir (–25 °C) ületatud, pole veel selge,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma Maa Elus ilmunud ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel on laupäev (6.02) läänepoolse kõrg- ja idapoolse madalrõhuala piirimail suurema sajuta, vaid mõnes üksikus paigas pudeneb kerget lund. Puhub mõõdukalt tugev põhjakaare tuul ja ilm on külm. Õhutemperatuur on öösel -8..-13, sisemaal selgineva taeva korral langeb -15°C ümbrusse, päeval on -6..-11°C.

Pühapäeval (7.02) laieneb Skandinaaviast kõrgrõhkkonna serv vööndina üle Eesti. Kerge lume võimalus üksikutes kohtades püsib. Põhjakaare tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -7..-12, kohati langeb -14°C lähedale, päeval -5..-10°C.

Esmaspäeval (8.02) saab külm kõrgrõhuala valitsevaks kogu Põhja-Euroopas. Meil suuremat sadu ei tule, vaid saartele võib merelt pilvi kanduda, millest veidi lund pudeneb. Tuul vaibub. Õhutemperatuur on öösel -8..-13, kohati -15°C, päeval -7..-11°C.

Edasi jätkub nädal arktilise külmaga.

Teisipäev (9.02) tuleb kõrgrõhuvööndi mõjul sajuta. Tuul on nõrk ja valdavalt idakaarest. Taeva selgimiseks on tingimused soodsad ning ilm muutub krõbedamaks. Õhutemperatuur on öösel -10..-15, hommikuks langeb selgema taeva all -20°C lähedale, päeval -8..-13°C.

Kolmapäeval (10.02) koondub kõrgrõhuala Skandinaavia kohale ja muutub võimsamaks, neljapäevaks (11.02) kandub Läänemere ümbrusse. Meil on ilm suurema sajuta, vaikne ja pakaseline. Õhutemperatuur langeb öösel sisemaal laialdaselt -20°C, ööl vastu neljapäeva -25°C ümbrusse, päeval tõuseb vaid -10..-15-ni. Pehmem on ilm üksnes jäävaba ranniku lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles