Kogu jaanuarikuu tõotab tulla lumine

maaelu.postimees.ee
Copy
Lumine raba
Lumine raba Foto: Arvo Meeks

Uus nädal tuleb talvine ja tuuline. Talviselt halvaks muutuvad nädala esimeses pooles ka teeolud.

„Aastavahetus juhatas sisse uue aastaaja. Tegelikult sadas juba jõulude ajal kagupiiril pool meetrit lund, mis ei jõudnud järgnenud sulailmadega kaduda. Nüüd on suuremas osas Eestist lumi maas ja näib, et see püsib kuu lõpuni. Ilm läheb külmemaks, aga esialgu mitte kuigi palju, ometi piisab sellest lume püsimiseks,“ kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma iganädalases Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel laieneb laupäeval Venemaa põhjaaladelt kõrgrõhkkond servaga Eesti poole ja soodustab laiguti taeva selgimist. Ilm on suurema sajuta ja mõõduka idakaare tuulega. Üksnes Hiiumaale ja põhjarannikule võib lahelt kanduda pilvi, mis nõrka lund poetavad. Õhuvool kannab idakaarest külma juurde ning temperatuur on öösel Lääne-Eestis -3..-9, Tallinn-Pärnu joonest ida pool -10..-13, päeval lääne pool -3..-6, idapoolsetes maakondades jääb -10°C ümbrusse.

Pühapäeva (10.01) öö on kõrgrõhuvööndi mõjul suurema sajuta, vaid Eesti põhjaservas võib kohati veidi lund pudeneda. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis -4..-9, Ida-Eestis -10..-16°C ja kui taevas selgineb, siis langeb veel paar-kolm kraadi madalamale.

Päeval laieneb Skandinaaviast Läänemerele madalrõhkkonna serv. Kohati sajab kerget lund, õhtul jõuab saartele tihedam lume- ja lörtsisadu. Tuul pöördub lõunasse ja kagusse ning tugevneb Lääne-Eestis 5-10, läänerannikul puhanguti 14, saartel õhtul 18 m/s. Õhutemperatuur tõuseb saartel ja läänerannikul -1..-3, mandri läänetiivas -4..-7°C-ni, ida pool -10°C-st kõrgemale ei tõuse.

Esmaspäeval (11.01) jääb madalrõhkkond Skandinaavia ja Botnia lahe äärde tiirlema ja selle kaguservas sajab Eestis lund ja lörtsi ning teeb ka tuisku. Puhub tugev lõuna- ja kagutuul. Õhutemperatuur on öösel saartel ja läänerannikul 0..-4, mandri sisealadel -5..-10, Ida-Eestis kuni -15°C.

Päeval sajab mandril vahetevahel lund, saartel ka lörtsi. Tuul annab päeva peale järele ja puhub lõunakaarest. Õhutemperatuur on saartel -1..+1, mandri lääneosas 0..-4, Ida-Eestis -5..-10°C.

Teisipäeval (12.01) liigub Taani väinade kohalt uus madalrõhkkond Läänemere äärde. Öösel sajab mandril veidi lund, saartel sekka ka lörtsi, hommikul muutub Lääne-Eestis sadu tihedamaks. Kagutuul tõuseb tugevaks. Õhutemperatuur on -3..-8, hommikuks tõuseb saartel 0°C ümbrusse.

Päeval sajab tihedat lund ja lörtsi ning tuiskab, Lääne-Eestis tuleb sekka ka vihma. Puhub väga tugev kagu- ja lõunatuul. Õhutemperatuur tõuseb Lääne-Eestis -2..+3, ida pool 0..-5°C-ni. Ilma selline kulg muudab liiklustingimused halvaks.

Hommikul algab külma sissetung ja õhutemperatuuri võrdlemisi kiire langus, siis muutuvad teed väga libedaks.

Kolmapäevane (13.01) ilmaprotsess võib veel muutuda, aga tänastel andmetel tuleb sellesse erilise tähelepanuga suhtuda, sest Läänemerele jõudnud tsükloni prognoositav ägenemine võib kaasa tuua läänekaare tuule tormi, tugeva lume- ja lörtsisaju ning sellega kaasneva tuisu. Kui öine õhutemperatuur tiirleb 0°C ümbruses ja hommikul algab külma sissetung ja õhutemperatuuri võrdlemisi kiire langus, siis muutuvad teed väga libedaks.

Neljapäeval (14.01) madalrõhkkond kaugeneb ja selle järel sajab aeg-ajalt lund. Tuul pöördub põhjakaarde ja päeva peale nõrgeneb. Õhutemperatuur on ööpäeva jooksul -3..-9°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles