Piimatootja: ellu jäävad suured farmid, kes kannatavad hinnakõikumised välja (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Margus Mulla hinnangul loomade arv Eestis kindlasti veel väheneb, just väiksemate farmide arvelt, kes saavad kõige enam pihta madala piimahinna ja riigi vähese toetuse juures.
Margus Mulla hinnangul loomade arv Eestis kindlasti veel väheneb, just väiksemate farmide arvelt, kes saavad kõige enam pihta madala piimahinna ja riigi vähese toetuse juures. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vaklak OÜ tegevjuhi Margus Mulla sõnul tasub piimandust Eestis endiselt arendada, kuid praeguses seisus jäävad ellu need suured farmid, kes kannatavad turul toimuvad hinnakõikumised välja. Ilma võõrtööjõuta Eestis aga tema hinnangul hakkama ei saa.

«Piim on meie üks hea ekspordivõimalus. Lehm annab piima iga päev ja seda meie mulla peal kasvava söödaga ja meie inimeste tööga. Kõik jääb Eestisse alles ja tühja kohta ei teki. Piima ületootmine on parajalt abstraktne mõiste. Maailmaturul on alati vaja piima ja piimatooteid. Jah, hinnad käivad üles-alla ja see paneb pingutama. Turg nii lihtsalt toimib,» selgitas Margus Muld Maa Elule antud intervjuus.

Paremini saavad Mulla sõnul hakkama põllumehed, keda riik toetab. «Seda näiteks praegugi, mil piimahind on alla 30 sendi liitrilt. Läti ja Leedu põllumehed saavad riigilt toetust, meie jällegi mitte. Miks Eesti riik oma põllumehi ei toeta, seda peab riigiisadelt endilt küsima,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles