Uuring: parim viis lehmi rahustada on neid silitada ja vaikselt kõnelda (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Uuringust selgus, et lehmad naudivad enim paitamise ja vaiksel häälel kõnelemise kombinatsiooni. Lõdvestunud olles ja suhtlemist nautides sirutavad loomad sageli oma kaela välja.
Uuringust selgus, et lehmad naudivad enim paitamise ja vaiksel häälel kõnelemise kombinatsiooni. Lõdvestunud olles ja suhtlemist nautides sirutavad loomad sageli oma kaela välja. Foto: Inst Animal Welfare Science/SWNS/Inst Animal Welfare Science/SWNS

Lehmad naudivad inimese hääle heli, kuid näost näkku vesteldes lõdvestuvad nad rohkem kui valjuhääldist salvestatud häält kuulates, väidavad teadlased.

Pärast kuudepikkust tehnoloogiapõhist suhtlust, mille Covid-19 sundis, on paljudel meist puudu “elav” inimhääl. Kuid me pole ainsad. Austria uus uuring näitas, et ka lehmad eelistavad vahetut vestlust, vahendab FarmingUK.

Ajakirjas Frontiers in Psychology avaldatud uurimusest selgus, et lehmad olid tegelikult lõdvestunumad, kui nendega kõneles inimene, kui ajal, kui neile lasti eelsalvestatud lauseid. "Veistele meeldib silitamine koos õrna rääkimisega," selgitas Annika Lange Viini veterinaarmeditsiini ülikoolist.

Teadlaste meeskond soovis välja selgitada, kas lehmad reageerisid salvestatud häälte helile erinevalt kui inimene, kes nendega otse rääkis.

"Meie uuring näitas, et nendega otse suhtlemine on loomade jaoks lõõgastavam kui salvestatud kõnelus," ütles Lange, põhjendades seda sellega, et eelsalvestatud kõne muutub kunstlikuks.

Meeskond töötas 28-pealise karjaga ja võrreldi loomade silitamist sel ajal, kui taustaks kostus salvestatud hääl, ja silitamist loomadega otse rääkides.

Pärast loomade reaktsioonide jälgimist katsete käigus leidsid nad, et elav vestlus oli veistele parim meeleolu parandaja: südame löögisageduse varieeruvus oli suurem, kui veistega otse räägiti, mis näitab, et nad nautisid seda.

Pärast vestlust oli nende pulss madalam kui pärast salvestatud hääle kuulamist, mis näitas, et loomad olid pärast vestlust ka lõdvestunumad.

Aga kuidas käitub rahunenud lehm? "Lõdvestunud olles ja suhtlemist nautides sirutavad loomad sageli oma kaela välja, nagu nad teineteist hoolitsedes teevad," ütles Lange.

"Lisaks arvatakse, et kõrvaasendid võivad näidata meeleolu: rippuvad kõrvad ja madalad kõrvaasendid näivad olevat seotud lõõgastumisega."

Katse hõlmas ainult ühte karja ja ühte taasesituse salvestust. Lange sõnul peaks uurima, kas tulemused kehtivad ka erinevate karjade ja olukordade puhul, näiteks lehmade puhul, kes kardavad inimesi. See oleks loomade heaolu jaoks oluline aspekt, ütles Lange.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles