Koroonakriisi tõttu saab teoks Eesti esimese tõupullide veebioksjon

Kristina Traks
Copy
Eesti liha- ja tõuloomade müük välismaale on kängunud ning hinnadki langenud. Õnneks saab loomad varsti karjamaale lasta ja neid edasi kasvatada.
Eesti liha- ja tõuloomade müük välismaale on kängunud ning hinnadki langenud. Õnneks saab loomad varsti karjamaale lasta ja neid edasi kasvatada. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Koroonakriis on paraja hoobi andnud veisekasvatajatele – nii liha- kui ka tõuloomade müük välismaale on kängunud. Et olukorrale leevendust leida, korraldab Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu täna Eesti esimese tõupullide veebioksjoni. 

Valgamaal tegutseva veisekasvataja Vilsi Angus OÜ üks omanikke Tiina Tomson ütles, et koroonakriis on nende elu muutnud.

„Ära jäi Maamess. Oleme seal oma loomadega osalenud ja plaanisime selgi aastal tõupullidega oksjonile minna. Maamess on koht, kus toimub nii mõnigi tehing,” rääkis Tomson. „Samas – loomadel jäi ära stress, mida nad paratamatult messil väljas olemisega kogevad.”

Tomsoni sõnul on suur probleem, et ostjad ei saa kohapeale loomi tulla vaatama. Ühe pulli Vilsi Angus siiski koroonaajal Lätti müüs ja selle müügi sai korraldada video­tutvustuse abil.

„Praegu on just tõupullide peamine ostuaeg, sest sügisel vastu talve endale pulli naljalt osta ei taheta. Ostjad on aga ettevaatlikud – keegi ju ei tea, kui hulluks asi läheb. Igaüks praegu kaalub, kas on ikka vaja looma osta,” selgitas ta.

Päris käed rüpes tõuloomakasvatajad ka ei istu. Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu korraldab 4. mail Eesti esimese tõupullide veebioksjoni.

„Mõte on hea, näiteks USAs on taoline formaat väga levinud,” ütles Tomson. Ka Vilsi Anguse kaks anguse tõugu pulli on oksjonil väljas ja neile loodetakse leida uued omanikud.

Tanel-Taavi Bulitko lisas, et oksjon tõotab tulla huvitav. „Pakutavad loomad on läbinud mitmesugused uuringud ja loodame rahvusvahelist huvi samamoodi nagu Maamessil, kus on alati kohal olnud välis­ostjad,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles