Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

Laktoositalumatuse põhjused on iidses karjapidamises

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahedas kliimas vajasid inimesed rohkem piimas sisalduvat D-vitamiiini ja piimarasva, mistõttu sai piimatootmine olulisemaks just Põhja-Euroopas.

Piimalehmi kasvatati 7000-6000 aasta eest rohkem Põhja- ja Lääne-Euroopas, samas kui lõuna pool eelistati kitse- ja lambakasvatust. See erinevus võib seletada tänapäeva põhjaeurooplaste paremat laktoositaluvust.

Novaator vahendab uuringut, kus Yorki Ülikooli teadlaste juhitud uurimisrühm vaatles, kuidas ligi 1500 aasta vältel mindi eelajaloolises Euroopas üle kütimiselt-koriluselt põlluharimisele.

"Laiuskraadide-vahelised erinevused piimatootmises võivad seletada, kuidas eurooplaste laktoositalumatus on arenenud," ütles Yorki Ülikooli arheoloogia osakonna professor Oliver Craig.

"Tänapäeva põhja- ja lääne-eurooplastel esineb palju sagedamini geenimutatsiooni, mis võimaldab täiskasvanutel piimas olevat laktoosi seedida. Lõuna-eurooplastel esineb seda harvem."

Kommentaarid

Märksõnad

Tagasi üles