Joakim Helenius: Euroopa Liidu toetused väikefarmidele on raha raiskamine (3)

maaelu.postimees.ee
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Trigon Dairy Farming Estonia nõukogu esimees Joakim Helenius rõhutas eelmisel reedel Väätsa Agro AS Lõõla farmikompleksis kolmanda lehmalauda avamisel suurfarmide ja keskkonnasäästlikkuse tähtsust piimatootmises. Et keskkonnasäästlik tootmine vajab uut tehnoloogiat, on tema hinnangul Euroopa Liidu toetused väikefarmidele raha raiskamine, sest ainult suurtootjatel on tema sõnul tulevikku.

Trigon Dairy Farming Estonia gruppi kuuluv Väätsa Agro AS Lõõla farmikompleksis kolmanda lehmalauda avamisega tõusti kõige suuremaks ja kasumlikumaks piimafarmiks Eestis.

„Ainult suurtel farmidel on tulevikku, sest kasumlikult saab piima toota vaid suurtes farmides ja aina rohkem tuleb mõelda keskkonna säästmisele. Sedagi suudavad suured farmid väikestest paremini,” lausus ta.

Kuid keskkonnasäästlik tootmine vajab uut tehnoloogiat ja nii nentis Helenius, et Euroopa Liidu toetused väikefarmidele on raha raiskamine.

Joakim Helenius.
Joakim Helenius. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

„Toidu tootmine tulevikus on eelkõige suurtootjate käes. Ameerikas tegeleb põllumajandusega üks protsent elanikkonnast, Eestis on see kahekümne aastaga langenud kümnelt 3,5 protsendile. Kui aastaid tagasi oli vaja hektari kohta ühte töötajat, teevad nüüd Väätsal 25 inimest ära töö 4000 hektaril. See näitab selgelt, kuhu arendus suundub.”

Ka ELi soov on võidelda globaalse kliimasoojenemise vastu, tootmises tähendab see võimalikult rohkemat ringmajandust. Väätsa Agro kasutab näiteks sooja piima jahutamisel tekkivat energiat farmi soojana hoidmiseks ja alles mõni nädal tagasi pälvis ainulaadse lägakoristussüsteemi eest krahv Bergi innovatsioonipreemia.

Kavas on ehitada biogaasijaam, kus lägas olevast metaanist, mis praegu läheb otse õhku, toodetakse surugaasi, mida saab kasutada veokikütusena. „Teame CO2 kahjulikkust keskkonnale, kuid lägana on metaan keskkonnale mitu korda ohtlikum. Ka ELis on metaani teema üks peamisi. Nii teeme biogaasijaamas tehnoloogia väljatöötamisel koostööd Eesti ülikoolidega,” lausus ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles