Kolme riigi põllumehed arendavad ühiselt tõuloomade eksporti

maaelu.postimees.ee
Copy
Tõuloomad.
Tõuloomad. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Uus koostööprojekt BreedExpo aitab Eesti, Läti ja Soome põllumajandustootjatel ühiselt avardada tõuloomade ekspordi võimalusi. Eesmärgiks on võetud tõuloomade müük uutele idapoolsetele turgudele – Kasahstani, Gruusiasse ja Ukrainasse.

„Tõuloomade eksport on üks täiendav võimalus meie piima- ja lihaveisekasvatajatele sissetulekute kindlustamiseks. Tõuloomade müügi eelduseks on karjakasvataja sihipärane ja teadlik aretusalane tegevus. Ekspordil on samuti võtmetähtsusega karjade hea tervis nii farmi kui riigi tasemel,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul soovitakse BreedExpo projekti kaudu tõsta loomakasvatajate teadlikkust tõuloomade ekspordist, soodustada Eesti, Läti ja Edela-Soome põllumajandustootjate ning aretusühingute koostööd nii piirkondlikul tasemel kui tõuloomade sihtturgudel.

Kolme riigi senine kogemus ja aktiivsus tõuloomade ekspordil on olnud erinev, mistõttu pakub projekt võimalusi ka sünergiate loomiseks meie piirkonna tootjate vahel. Projekti eesmärgiks on jõuda reaalsete müügitehinguteni kõikidel sihtturgudel.

Ekspordil on samuti võtmetähtsusega karjade hea tervis nii farmi kui riigi tasemel.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimehe Tanel-Taavi Bulitko sõnul on kõik kolm valitud sihtturgu nii farmistruktuuri kui veterinaarnõuete osas küllaltki erinevad.

Ta hindab üsna heaks Gruusia turu potentsiaali. Ühistu on arengukoostöö programmi raames teinud Gruusia karjakasvatajatega ka varem koostööd loomakasvatusalaste teadmiste ja oskuste parandamiseks Gruusias. Ka Ukraina esindajad on korduvalt näidanud huvi piimaveiste ostmise vastu Eestist. Kasahstani suunal näeb ta võimalusi eelkõige lihaveiste eksportimiseks.

BreedExpo projekt kestab 2021. aasta juunini ja selle raames on kavas kaardistada tõuloomade ostuhuvi ja olulised sündmused valitud sihtturgudel, korraldada kontaktkohtumisi, osaleda sihtriikide messidel, samuti kutsuda potentsiaalseid ostjaid tutvuma Eesti, Läti ja Soome farmide ning loomadega. Samuti on kavas korraldada seminare ja koolitusi kohalikele piima- ja lihaveisekasvatajatele, korraldada Eestis ja Lätis loomanäitusi ning vahetada kogemusi Eesti, Läti ja Soome tootjate vahel.

BreedExpo projekti juhtpartneriks on Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja partneriteks Läti Põllumeeste Parlament (Zeminieku Saeima) ja Edela-Soome Põllumeeste Liit (MTK-Varsinais-Suomi). Projekti BreedExpo elluviimist toetab Interreg Kesk-Läänemere Programm 2014-2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles