Harrastajad taaselustavad ajaloolise kalaküla Peipsi jääl

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalaküla püstitamine 2017. aastal
Kalaküla püstitamine 2017. aastal Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Järjekordselt püstitavad Peipsimaa Kogukonnaköök ja Rakke Kalaspordiklubi koos sõprade abiga nädalalõpul Peipsi järvele Kasepää küla alla ajaloolise taustaga kalaküla.

Ajalooliselt kogunesid Peipsi kalamehed talviti nädalateks järvele, kus moodustusid nö kalatänavad või kalakülad. Kala püüti nii pimedas kui valges, suheldi, vahetati kogemusi, tehti koos süüa ja juua, tekkisid isegi ajutised kõrtsid ja kirikud.

«Ehitame 3. märtsil Peipsi järvele telklinnaku, kuhu asutame kaheks päevaks ajaloolise kalaküla,» vahendas Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜ esindaja Tauno Laasik. «Püüame kala nii pimedas kui valges; teeme kohapeal maitsvaid roogasid värskelt püütud kalast; suitsutame ja küpsetame kala otse lõketel; õpime kohalikelt meistritelt siku- ja mõllipüügikunsti, räägime püügist kombaini, kirve ja baldaga; puhume kalamehejuttu ja uhkeldame saakidega; kui külm väga kontidesse poeb, käime ka saunas, et sooja saada,» rääkis Laasik.

Lisaks toimub kalakülas õpituba jääst iglu ja sauna ehitamisest ja õhtul kuulatakse ka põnevat loengut Peipsi kaladest ja kalapüügi ajaloost. Jäässe saevad korraldajad jääkarusselli ning päeva jooksul korraldatakse erinevaid jõukatsumisi. Avatud on näitus ajaloolistest kalapüügivahenditest. Raha Kalakülas elamise eest ei küsita.

Samal ajal toimub ka kalapüügivõistlus Kasepää Kala 2018

Registreerida saab telefonil 53934648

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles