Piimanädal: legendaarsel eesti mustakirjul on üks hollandlasest esiisa

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorloomade karjamaale laskmine
Noorloomade karjamaale laskmine Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja / Scanpix

Eesti mustakirju tõu eellooga võib tutvuda lugedes eesti hollandi-friisi karja ajalugu, sest 1951. aastal sai tõug nii tunnustuse kui ka uue nimetuse - eesti mustakirju tõug.

Tõu esiisa - Lindberg

1930. aastatel imporditi Hollandist pulle. Nendest Lindberg H2363 kujunes eesti mustakirju tõu esiisaks. Teda kasutati Viisul ja Piistaojal, kus saadi palju häid lehmi. 

Kaua püsis eluea rekordtoodang 89 tonniga Lindbergi tütre Kilgi nimel. Poegi kasutati aga ulatuslikult kogu Eestis. 1957. aastal asutati Rakvere, 1958. a Tallinna, 1959. a Tori ja Märjamaa seemendusjaamad. Nendes kasutati samuti imporditud pulle ja nende poegi. Arvukalt imporditi lehmikuid. Üksikuid pulle toodi ka Rootsist ja Taanist. Nii kujundati 1970. aastate lõpuks Eestis välja hollandi tüüpi eesti mustakirju tõug.

Lehmad olid madalajalgsed, laia- ja sügavakehalised. Ning hästi arenenud lihastikuga. Piimajõudlus oli hea, sealjuures tõusis märgatavalt piima rasvasisaldus, kuid eesti punase tõu piimajõudlusest oli erinevus väike. Mahukas lihastik ja hea toitumus soodustasid lihajõudlust. Kahjuks levisid hollandi karjale tüüpilised vead - tagajalgade püstseis, väikesed või deformeerunud sõrad ja rippudar. Piimatoodangu kasvutempo oli holsteini tõust aeglasem, kuid tõuaretajad Hollandis püüdsid tõestada oma tõu paremust ameerika või kanada holsteinist. Seda uskusid ka Eesti vanema põlvkonna tõuaretajad.

Holsteini kuvandi parandaja - Grandboy

Esimesed holsteini pullid toodi Eestisse 1975. a. lõpus. Holsteini tõule tegi väga head reklaami esimene importpull Grandboy CHF 3299, kelle tütarde kehaehituse tüüp ei erinenud palju tolleaegsest eesti mustakirju tõu tüübist, aga piima-, piimarasva- ja piimavalgutoodang oli ühtviisi kõrgem kõigis karjades. Eriti paranes udara kuju ja kinnitus. Tänu Grandboyle kadus kiiresti vastuseis holsteini tõule, kuigi osa pulle viisid piima rasva- või valgusisaldust märgatavalt tagasi.

Taas uus nimi

Holsteinide veresus on eesti mustakirjus tõus ületanud 75 protsendi piiri, mistõttu 20 aasta jooksul on muutunud oluliselt kehaehituse tüüp. Alates 1. jaanuarist 1998 nimetati eesti mustakirju tõug eesti holsteini tõuks. Lehmad on märgatavalt kõrgejalgsemad, keha on kitsam ja pikem, lihastik on vähearenenud, toitumus on hea vaid kinnisperioodil enne poegimist. 

Udar on pikem, vähem sügav, nisad normaalsed, tagantvaates hakkab silma udara keskside sügava vaona kahe udarapoole vahel. Veresooned kõhul ja udara välisseinal on hästi märgatavad. 

Jalad on tugevad, küllalt peeneluulised, vahel ka püstised. Sõrad on normaalse kujuga, sageli heleda sarvainega, harva esineb kõrvalekaldeid sõrakujus. Lehmad on rahuliku iseloomuga ja väga hea isuga. 

Hea põhisööda kasutus ongi eesti holsteini eeliseks

Piimatoodang on kõikidel mustakirjutel tõugudel suurem teistest sama riigi tõugudest, ainult hollandi mustakirju tõug paistab silma kõrge piima rasva- ja valgusisalduse poolest. Eesti holsteini tõu lehmade piimatoodang, piimarasva- ja piimavalgutoodang on Eesti suurim. Piima rasvasisaldus on hea, aga valgusisaldus vaid rahuldav. Edaspidise aretustöö eesmärgiks ongi piimatoodangu ja piima valgusisalduse suurendamine, kusjures piima rasvasisaldus ei tohi langeda. Selleks tuleb valida õiged pullid.

Eesti parim pull on Etazon Lambro. Silma hakkab tema tütarde suurus koos mahuka ning sügava kerega. Lambro tütarde kasuks räägib ka avar laudjas, mis on eelduseks avatud sünnitusteedele ja järglaste sünnikergusele. Lambro sobib kasutamiseks karjades, kus on eesmärgiks parandada lehmade suurust ning on probleemiks tõusev laudjas, sest tema tütardel esineb sageli veidi luipu laudjat.

Lamberg on Lambro poolvend. Lisaks headele piimatoodangu näitajatele tasub märkimist ka somaatiliste rakkude arvu (SSAV) kõrge aretusväärtus, mis eeldab, et Lambergi tütardel on suhteliselt väike somaatiliste rakkude arv piimas. See on iga farmeri eesmärk piimakvaliteeti parandades. Tüübilt lehmad on suurepärased, hea rinnalaiuse, pisut luipu ja laia laudjaga. Väljaulatuv tagaudar ning hea udarapõhja kõrgus peaks välistama rippudara teket, nisad on laia asetusega.

Jaco on piimajõudluse aretusväärtuse hinnangul väga kõrgel 84. kohal Interbulli edetabeli Eesti skaalal. Suurim edu on tütarde piimatoodangus. Välimikult paistavad tütred silma holsteinile soovitava kuivapoolse tüübi, suuruse ning mahuka kere poolest. Jaco tütarde udarad on tugeva kesksideme, kõrge tagaudara ning udarapõhjaga. Tema kasutamine parandab nisade asetust. Sobib samuti kasutamiseks karjades, kus on probleemiks saabeljalgsus.

Jaap on Jaco poolvend. On läbi aegade suurimaid pulle, kes pärandab seda hästi edasi ka oma järglaskonnale. Jaapi tütardel on parimad udarad. Silma paistab tagaudara kinnituse kõrgus, väga tugev keskside koos kõrge udarapõhjaga välistab rippudara tekke. Iseloomulikud on suured, tugevad ja vastupidavad lehmad, kellel on hea udar ning suhteliselt väike somaatiliste rakkude arv piimas.

Cels on üks väheseid holsteini pulle, kes parandab piima rasvasisaldust. Väga ühtlase välimikuga, parandades nii tütarde tüüpi, udarat kui jalgade omadusi. Tütred on kuivemapoolsed, tugevate jalgade ning hea udaraga lehmad, kes on holsteini ideaaltüübile lähedased.

Cedric on välimiku ja somaatiliste rakkude aretusväärtuse poolest üks parimaid holsteini pulle. Keskmine somaatiliste rakkude arv tütarde piimas on vaid 64 tuhat. Tugev eesudara kinnitus ja keskside, kõrge tagaudar ja udarapõhi iseloomustavad Cedricu tütreid.

Luksor on eelnimetatud pullidest ainus Eestis sündinud pull. Suurepärane tütarde välimik on tõstnud Luksori SVAVi (suhteline välimiku aretusväärtus) poolest parimaks holsteini pulliks. Ideaalne tüüp, võrratu udar ning tugevad jalad on kombinatsioon, mida tahab iga farmer oma karjas tulevikus näha. Luksori tütarde atraktiivne välimus annab häid eeldusi osaleda edukalt näitustel.

Nils on läbi aegade kõrgeim pull. Nilsile hinnangut andes saab esile tuua ühtlaselt häid piimatoodangu ja välimiku näitajaid ning väikest somaatliste rakkude arvu piimas. Nilsi arvukas järglaskond Eestimaa farmides on loonud usalduse tema edaspidiseks kasutamiseks.

Allikas: MES

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles