Piimanädal: robotlüpsile üle läinud piimamees on juba ruumikitsikuses

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotlüpsja
Robotlüpsja Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kuus aastat tagasi Saaremaal esimese talunikuna robotlüpsile üle läinud Toomas Haamer plaanib järgmiseks aastaks ehitada vabapidamisega noorloomalauda 425 loomale, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

Toomas Haamer ütles, et nüüd, kus lüpsirobotite liising on lõppenud, piimatrahv tasutud ja piimahind muutunud tootjale kasumlikuks, tuleb eluga edasi minna ja mõelda investeerimisele.

Uue lauda projekt on talunikul olemas, ehitusluba ootab väljastamist ning seejärel esitab ta taotluse investeeringutoetuse sügisvooru. Kui kõik läheb plaanipäraselt, valmib uhiuus laut Väike-Pahilas olemasoleva lüpsilauda kõrvale järgmisel aastal.

Toomas Haamer rääkis, et 2011. aastal 169pealisele lüpsikarjale robotlaudaks rekonstrueeritud nõukogudeaegne noorloomalaut on tema loomakasvatusele kitsaks jäänud. Lisaks robotlaudale rendib Haamer oma loomadele kilomeetri kaugusel asuvat Rauni ühistule kuuluvat vana lüpsilaudahoonet, mis oma kitsaste tingimuste tõttu ei võimalda aga nüüdisaegset tehnikat eriti kasutada.

Lisaks 7–24 kuu vanustele noorloomadele saab uus laut olema ka tiinete ja haigete loomade päralt. «See loob paremad võimalused tõuaretuseks ja võin seal hakata üles kasvatama ka pullvasikaid, kes praegu lähevad kokkuostu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles