/nginx/o/2025/06/19/16934953t1hb68b.jpg)
Kes meist poleks kuulnud peo alguses teisele ütlevat, et mis see klaas veini või pits viina ära teeb, rooli istumise ajaks on see ammu organismist kadunud.
Kas ikka on? Mis muud, kui võtame appi kalkulaatorid ja arvutame välja. Alkoholi lagundamine organismis on üsna individuaalne, kuid üldise suuna saab kätte.
Selgub, et üks tavaline 40 ml pits viina kaob 80kilose mehe organismist 1,5–2 tunniga. 70kilosel naisel võib ühe 150 ml pokaali 14% veini lagundamine võtta 2,5–3,5 tundi. 100kilose naise organism vajab ühe klaasi veini lagundamiseks keskmiselt 2–3 tundi.
Õllesõpradele teadmiseks, et üks pooleliitrine 4,7protsendiline õlu kaob 80kilose mehe organismist 2–2,5 tunniga. Kui ainevahetus on aeglasem võib see venida kuni kolme tunnini. 100kilose mehe organism vajab sama kogus õlle lagundamiseks 1,5–2 tundi.
Tihti utsitatakse joomise kõrvale kõvasti sööma, nii ei jäävat väga purju. Õige, aga vaid sel määral, et täis kõhuga aeglustub alkoholi imendumine, aga lagundamiskiirus jääb samaks.
Ehk siis rahvatarkus „söö enne joomist” on täiesti õige: see kaitseb liiga kiire ja tugeva joobe eest, kuid ei kiirenda kainenemist. Alkohol laguneb 0,1–0,15 promilli tunnis ja seda ei kiirenda miski peale aja.