Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

SPIKKER PÜHADEKS Kas eilset kartulisalatit võib süüa?

Saksa kartulisalat,

Kui kaua võiks õues seista näiteks kartulisalat või grill-liha ja kas neid võib ka pärast jaaniõhtut süüa?

Põllumajandus- ja toiduameti toidu­osakonna juhataja Triinu Allika sõnab, et jaanipühade ajal, kui toidud viibivad pikalt soojas, suureneb toidumürgitusrisk. Eriti suur risk on kiiresti riknevate toitudega, nagu salatid ja liha.

„Toatemperatuuril või õues soojema suveilmaga ei tohiks koorega salat seista üle kahe tunni. Temperatuuril üle 6 kraadi hakkavad bakterid kiiremini paljunema ja toiduohutus pole enam tagatud. Sellist salatit ei tohiks järgmisel päeval enam tarbida,” sõnas Allika ja soovitas hoida salat jahedas, näiteks külmakastis koos jääga ja serveerida korraga väiksemates kogustes.

Täiesti läbiküpsenud grillitud liha on ohutum kui segasalat, kuid ainult seni, kuni seda hoitakse õiges temperatuurivahemikus. „Peolauale võiks grill-liha seisma jääda kaheks tunniks. Kui õhutemperatuur on üle 25 kraadi, võib see aeg aga lüheneda,” lisas ta.

Kui liha on pärast grillimist viivitamatult jahutatud ja hoitud külmikus vähem kui +6 kraadi juures, võib seda järgmisel päeval soojendada ja ohutult süüa. „Kui liha on jäänud ööks lauale, tuleb see ära visata olenemata kuumtöötlusest,” rõhutas ta.

Kommentaarid
Tagasi üles