Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

Armastatud kevadseen on ka pärast kupatamist arvatust mürgisem

Kevadkogrits.

Sarnaselt Eestile armastatakse ka Soomes korjata kevadkogritsat (Gyromitra esculenta). Soome toiduameti hinnangul söövad soomlased heal aastal kuni kolm miljonit toidukorda, mis sisaldavad neid seeni.

Need seened sisaldavad aga toksiine, mis võivad põhjustada neuroloogilisi sümptomeid, maksakahjustusi ja isegi surma ning neid ei ole ilma töötlemiseta ohutu süüa.

Helsingin Sanomat vahendab, et toiduameti uus uuring ütleb, et ükski töötlemisviis ei eemalda toksiine täielikult. Nendes sisalduvate mürgiste jääkainete tõttu ei kuulu kevadkogritsad Soome Toiduameti poolt soovitatavate söögiseente hulka.

Kuna neid aga süüakse niikuinii laialdaselt, uuris toiduamet kõige lähemalt meetodeid, millega mürgisisaldust püütakse minimeerida. Kõige populaarsemaks meetodiks on seente kahekordne kupatamine, mille käigus jäi aga keskmiselt jäi alles 18 protsenti algsetest toksiinidest. Kõige vähem tõhus meetod oli seente kuivatamine, mis jättis kuni pooled mürkidest puutumata.

Kommentaarid
Tagasi üles