Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

RETSEPTID Tüütust naadist saab maitsvaid salateid ja suppe

Pildil naat.
Pildil naat. Foto: Sille Annuk

Kõigi aiapidajate hirm naat on noorena väga maitsev toidutaim. Kõige väärtuslikum on varakevadine äsja mullapõuest välja trüginud varesejalga meenutav veel täielikult avanemata naadileht. Selliseid „varesejalgu” võib toota terve suve, kui naadi kasvukohta pidevalt niita. Kui taime õitsema ei lasta ja suuremad lehed pidevalt ära lõigata, jätkub salatit kesksuveni.

Maakeral kasvab seitse liiki naati. Toidu ja kummalisel kombel ka dekoratiivtaimena on peamine harilik naat (Aegopodium podagraria).

Kuidas tõlkida sõna naat ja milline on tema päritolu? Taime venekeelne nimetus on snõt. Kunagi oli aga naati kutsutud snõd, mis tähendab eesti keeles toitu või sööki. Arvatakse, et oma esimese nimetuse sai taim 13. sajandil tatari-mongoli ikke ajal, kui suur osa elanikkonnast oli sunnitud varjuma metsa ja korjama söömiskõlblikku rohtu või lihtsalt toitu snet, mis sai palju hiljem nimetuse naat, snõt.

Kommentaarid
Tagasi üles