:format(webp)/nginx/o/2025/05/14/16843026t1h1d45.jpg)
Sotsiaalministeerium uuendab lasteaedade ja koolide menüüde nõudeid ja muu hulgas seatakse piir, kui palju tohib lastele piimatooteid pakkuda.
Ministeeriumi andmeil on iga kolmas Eesti koolilaps ülekaalus ja praegused lasteasutuste toitlustamise nõuded on ajale jalgu jäänud, seega on uues määruses senisest rohkem rõhku pandud köögiviljade, marjade, puuviljade ja kala pakkumisele, teisalt seatakse piir piimatoodetele ja lihale.
Sotsiaalministeeriumi rahvatervishoiu osakonna nõunik Ingrid Põldsaar selgitas, et piimavalgud sisaldavad kõiki inimesele vajalikke asendamatuid aminohappeid ja piim on suurepärane kaltsiumi- ja hea magneesiumiallikas. “Samas sisaldavad piimatooted peamiselt küllastunud rasvhappeid, mille liigtarbimine võib suurendada südame-veresoonkonnahaiguste riski. Lisaks võib liigne piimatoodete tarbimine takistada raua imendumist. Tasakaalustatud toitumise tagamiseks peab toidulaual jääma ruumi ka teistele toidugruppidele, eriti köögiviljadele,” rääkis ta.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna juht Meeli Lindsaar tõdes, et uus nõue tekitab pisut imestust, aga kuna piimatoodete valikus on väga erinevaid tooteid, siis väga magusate kohukeste, jogurtite ja muu sellisega, mis läheb pigem magustoidu alla, ei tasu tõesti liialdada. Pigem tasub piimatoodete seast valida hapendatud tooteid.
Kui aga joogipiima valida, siis olgu selleks kõrgema rasvaprotsendiga täispiim, mis on tervisele kasulikum kui vähendatud rasvaprotsendiga piimad. Nimelt aitab täispiimas sisalduv rasv organismil omastada rasvlahustuvaid vitamiine, nagu A-, D-, E- ja K-vitamiin, mis on olulised silmade ja luude arenguks.
Ebatervislik toit on Eestis suurem tapja kui alkohol ja tubakas kokku.
“Mida vanemaks inimene saab, seda vähem võiks piima juua, kuid laste puhul pole liigne piima joomine probleem, ma ei usu, et keegi joogipiima liiga palju juua jõuaks,” sõnas Lindsaar. Teine lugu on muidugi, kui inimesel on laktoositalumatus diagnoositud.
Kas läheb kallimaks?
Küsimusele, kui palju uued nõuded mõjutavad lasteasutuses toidu hinda, vastas Põldsaar, et määruses sätestatud nõuded ei ole seotud koolitoidu hinna tõusuga. Hinna kallinemist mõjutab peamiselt üldine hinnataseme tõus. Kallimad toidugrupid on näiteks pähklid, seemned ja kala. Seetõttu ei ole määrusesse lisatud pähklite ja seemnete miinimumkoguste nõuet, kuigi paljud koolid pakuvad neid juba praegu. Ka kala pakkumine pole uus nõue: seda pakutakse lasteasutustes regulaarselt juba praegu.
Toitlustajate jaoks peaks menüüde koostamine muutuma oluliselt paindlikumaks. “Loobume aegunud ja ebamõistlikest nõuetest, näiteks nagu mikrotoitainete täpne arvestus,“ selgitas Põldsaar. Septembrist ei pea kokk enam arvutama, kui palju C-vitamiini sisaldab porgand, vaid piisab, kui taldrikul on õigetes kogustes peamised toidugrupid.
Tartu Ülikooli rahvatervishoiu kaasprofessori Taavi Tillmanni sõnul on ebatervislik toit Eestis suurem tapja kui alkohol ja tubakas kokku. Lõviosa kahjust tuleneb just vähesest köögiviljade, puuviljade ja kala tarbimisest. Tervise hoidmiseks peaksid inimesed vähendama töödeldud toidu, lisatud suhkru, soola, punase liha jm tarbimist ning uus määrus toetabki seda suunda.
„On teaduslikult tõestatud, et riik saab inimeste tervist mõjutada mitmel viisil ning lasteasutuste toiduvaliku parandamine on üks nendest,” ütles Tillmann ja lisas, et igapäevane toidukeskkond mõjutab otseselt inimeste toiduvalikuid ja kehakaalu. „Eriti oluline on lasteasutuste toiduvalik nende perede lastele, kelle menüüs mängivad suurt rolli rahalised võimalused.”
Olemasolevad nõuded, mis jäävad:
Rohkes rasvas küpsetatud toite ei pakuta.
Poolfabrikaatide piirang jääb endiselt sisse (viinereid, sardelle, keeduvorsti ei pakuta endiselt, piirangud laienevad ka teistele poolfabrikaatidele).
Muna ja toorpiima võib kasutada üksnes kuumtöödelduna.
Täiendavad nõuded:
Magusaineid sisaldavat toitu ei pakuta.
Suhkrule ja soolale seatakse maksimaalne pakutav kogus.
Alla 2-aastastele lastele ei pakuta mahla ega toite, mis sisaldavad
vabu suhkruid.
Uued nõuded, milles seatakse normid:
Piimatoodetele ja lihale on lisatud koguse vahemik, kui palju võib neid pakkuda.
Köögiviljadele, puuviljadele, marjadele ja kalale on antud minimaalne kogus, mida peab pakkuma.